12.11.20

Galette z jabłkami


Galette z jabłkami:
to rustykalna krucha tarta, do której pieczenia nie potrzeba formy,
nie jest zbyt trudna do zrobienia,
wychodzi bardzo smaczna
.



Galette z jabłkami

Składniki:

Kruche ciasto
  • 150 g mąki
  • 70 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
  • 50 g cukru pudru, przesianego
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka lodowatej wody
Ponadto
  • ok. 600 g kwaśnych jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka kaszy manny 
  • 1 białko do posmarowania brzegów ciasta



Mąkę przesiać do miski. Dodać masło i rozetrzeć je z mąką między palcami, aż będzie przypominać okruchy chleba.

Wmieszać cukier.

W miseczce rozkłócić żółtka z wodą i dodać je do reszty składników.

Zagnieść całość na plastyczne ciasto.

Z ciasta ulepić dysk, zawinąć w folię spożywczą i schodzić w lodówce przez min. 1 h.

Piekarnik rozgrzać do 200°C.

Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w plastry i wymieszać z cynamonem.

Schłodzone ciasto rozwałkować między dwoma kawałkami papieru do pieczenia na kształt koła o grubości 35 mm. Przełożyć je delikatnie na blachę. Zdjąć papier z wierzchu. 

Kaszą manną obsypać środek ciasta, ok. 3 cm od jego brzegów. Na grysiku rozłożyć jabłka.

Brzegi ciasta zawinąć na owoce (jeśli będą się rwać, wstawić na chwilę do lodówki), a następnie posmarować je białkiem.

Piec przez ok. 40 min., aż ciasto będzie mocno rumiane.

Tadam!
Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger