Galette z jabłkami:
to rustykalna krucha tarta, do której pieczenia nie potrzeba formy,
nie jest zbyt trudna do zrobienia,
wychodzi bardzo smaczna.

Galette z jabłkami
Składniki:
Kruche ciasto
Mąkę przesiać do miski. Dodać masło i rozetrzeć je z mąką między palcami, aż będzie przypominać okruchy chleba.
Wmieszać cukier.
W miseczce rozkłócić żółtka z wodą i dodać je do reszty składników.
Zagnieść całość na plastyczne ciasto.
Z ciasta ulepić dysk, zawinąć w folię spożywczą i schodzić w lodówce przez min. 1 h.
Piekarnik rozgrzać do 200°C.
Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w plastry i wymieszać z cynamonem.
Schłodzone ciasto rozwałkować między dwoma kawałkami papieru do pieczenia na kształt koła o grubości 3–5 mm. Przełożyć je delikatnie na blachę. Zdjąć papier z wierzchu.
nie jest zbyt trudna do zrobienia,
wychodzi bardzo smaczna.
Galette z jabłkami
Składniki:
Kruche ciasto
- 150 g mąki
- 70 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
- 50 g cukru pudru, przesianego
- 2 żółtka
- 1 łyżka lodowatej wody
- ok. 600 g kwaśnych jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka kaszy manny
- 1 białko do posmarowania brzegów ciasta
Mąkę przesiać do miski. Dodać masło i rozetrzeć je z mąką między palcami, aż będzie przypominać okruchy chleba.
Wmieszać cukier.
W miseczce rozkłócić żółtka z wodą i dodać je do reszty składników.
Zagnieść całość na plastyczne ciasto.
Z ciasta ulepić dysk, zawinąć w folię spożywczą i schodzić w lodówce przez min. 1 h.
Piekarnik rozgrzać do 200°C.
Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w plastry i wymieszać z cynamonem.
Schłodzone ciasto rozwałkować między dwoma kawałkami papieru do pieczenia na kształt koła o grubości 3–5 mm. Przełożyć je delikatnie na blachę. Zdjąć papier z wierzchu.
Kaszą manną obsypać środek ciasta, ok. 3 cm od jego brzegów. Na grysiku rozłożyć jabłka.
Brzegi ciasta zawinąć na owoce (jeśli będą się rwać, wstawić na chwilę do lodówki), a następnie posmarować je białkiem.
Piec przez ok. 40 min., aż ciasto będzie mocno rumiane.
Tadam!