15.10.20

Tort czekoladowy Mary Berry


Wspaniały tort czekoladowy Mary Berry:
jest łatwy do zrobienia,
nie zawiera mąki ani spulchniaczy, a masło ma tylko w polewie,
wychodzi przepyszny, intensywny w smaku i wilgotny,
dzięki zmielonym migdałom długo zachowuje świeżość.

To nie jest typowy tort a raczej ciasto czekoladowe z polewą.

Bardzo polecam!


Tort czekoladowy 
(źródło: 100 cakes and bakes Mary Berry)

Składniki (na tortownicę 23 cm):

  • 265 g czekolady deserowej 39% (użyłam lekko gorzkiej 50%), połamanej na kawałki
  • 6 jajek, z czego 5 — oddzielnie białka i żółtka
  • 215 g cukru
  • 1 płaska łyżeczka kawy rozpuszczona w 1 łyżeczce wrzątku
  • 150 g mielonych migdałów
Polewa
  • 4 łyżki dżemu morelowego (użyłam brzoskwiniowego)
  • 225 g czekolady deserowej 39% (użyłam 115 g czekolady lekko gorzkiej 50% + 100 g mlecznej), połamanej na kawałki
  • 100 g masła, pokrojonego w kostkę




265 g czekolady roztopić w kąpieli wodnej, lekko ostudzić. Dodać kawę.

W międzyczasie ubić 5 żółtek i 1 całe jajko z cukrem na jasną masę.

Czekoladę wmieszać do masy jajecznej.

Dosypać migdały i dokładnie zmiksować.

Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do reszty składników.

Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej tortownicy i wyrównać wierzch.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez ok. 50 min. lub do tzw. suchego patyczka.

Wyjąć z piekarnika i po 10 min. wyjąć z formy. Ostudzić na kratce (ciasto można odwrócić do góry dnem, żeby miało równy wierzch).

225 g czekolady i masło roztopić w kąpieli wodnej.

Dżem lekko podgrzać w rondelku, żeby zrobił się bardziej płynny. Posmarować pędzelkiem wierzch i boki ciasta.

Masę czekoladową wylać na środek ciasta i szpatułką lub łyżką rozsmarować ją po wierzchu i bokach.

Pozostawić do zastygnięcia polewy.

Tadam!

Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger