Orzechowe crumble z jabłkami jest:
łatwe i szybkie do zrobienia,
z kruszonką z dodatkiem orzechów laskowych,
bardzo smaczne.
Orzechowe crumble z jabłkami
Składniki (na 3 kokilki o śr. 8 cm i poj. 250 ml)
- 70 g orzechów laskowych
- 70 g masła
- 70 cukru
- 70 g mąki
- 360 g kwaśnych jabłek
Orzechy laskowe zmielić w blenderze, odstawić na bok.
Masło rozpuścić w rondelku, a następnie dodać: orzechy, cukier i mąkę i całość dokładnie wymieszać łyżką.
Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w kostkę i rozłożyć po równo do kokilek.
Na owocach rozłożyć równomiernie kruszonkę.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 20 min., aż wierzch będzie złoty.
Tadam!