Szarlotka z surowych jabłek jest:
łatwa do zrobienia,
z kruchym ciastem 3:2:1,
bez podpiekania spodu,
bardzo smaczna.
Szarlotka z surowych jabłek
Składniki (na tortownicę 23 cm):
Ciasto
- 300 g mąki, najlepiej krupczatki
- 200 g masła, zimnego i pokrojonego w kostkę
- 100 g cukru
- 1 jajko
Ponadto
- 1 kg kwaśnych jabłek
- 100–150 g cukru, do smaku
- 1–2 łyżeczki cynamonu, do smaku
Z mąki, masła, cukru i jajka zagnieść ciasto (ręcznie lub mikserem). Z ciasta ulepić dysk, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 h.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do durszlaka i dobrze odcisnąć sok (nie będzie on potrzebny). Jabłka wymieszać z cukrem i cynamonem.
Tortownicę natłuścić. Piekarnik rozgrzać do 180°C.
Spód formy wylepić 1/2 ciasta. Wyłożyć równomiernie jabłka.
Drugą połowę ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach i rozłożyć na owocach.
Piec przez 60–75 min., aż wierzch będzie mocno rumiany.
Tadam!