1.10.20

Szarlotka z surowych jabłek

Szarlotka z surowych jabłek jest:
łatwa do zrobienia,
z kruchym ciastem 3:2:1,
bez podpiekania spodu,
bardzo smaczna.


Szarlotka z surowych jabłek

Składniki (na tortownicę 23 cm):

Ciasto
  • 300 g mąki, najlepiej krupczatki
  • 200 g masła, zimnego i pokrojonego w kostkę
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
Ponadto
  • 1 kg kwaśnych jabłek
  • 100150 g cukru, do smaku
  • 12 łyżeczki cynamonu, do smaku



Z mąki, masła, cukru i jajka zagnieść ciasto (ręcznie lub mikserem). Z ciasta ulepić dysk, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 h.

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do durszlaka i dobrze odcisnąć sok (nie będzie on potrzebny). Jabłka wymieszać z cukrem i cynamonem.

Tortownicę natłuścić. Piekarnik rozgrzać do 180°C.

Spód formy wylepić 1/2 ciasta. Wyłożyć równomiernie jabłka. 

Drugą połowę ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach i rozłożyć na owocach.

Piec przez 6075 min., aż wierzch będzie mocno rumiany.

Tadam!
Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger