24.9.20

Kajzerki


Kajzerki są:
łatwe do zrobienia — przy pomocy miksera,
miękkie,
puszyste, 
bardzo smaczne!


Kajzerki

Składniki (na 8 sztuk):

  • 450 g mąki, najlepiej chlebowej
  • 200 ml letniej wody
  • 5 g drożdży instant 
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 30 g miękkiego masła



Wszystkie składniki wyrobić razem przy pomocy miksera z końcówką-hakiem, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. 

Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania na 11 1/2 h.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, podzielić na 8 równych części. Z każdej uformować kulę, ułożyć zlepieniem do dołu w odstępach, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczyć dłonią.

Odstawić do ponownego wyrastania na ok. 35 min.

Kajzerki naciąć ostrym nożem lub żyletką.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 225°C (grzałka góra-dół) przez ok. 15 min.

Tadam!
Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger