Kajzerki są:
łatwe do zrobienia — przy pomocy miksera,
miękkie,
puszyste,
bardzo smaczne!
Kajzerki
Składniki (na 8 sztuk):
- 450 g mąki, najlepiej chlebowej
- 200 ml letniej wody
- 5 g drożdży instant
- 1 łyżeczka cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 jajko
- 30 g miękkiego masła
Wszystkie składniki wyrobić razem przy pomocy miksera z końcówką-hakiem, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania na 1–1 1/2 h.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, podzielić na 8 równych części. Z każdej uformować kulę, ułożyć zlepieniem do dołu w odstępach, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczyć dłonią.
Odstawić do ponownego wyrastania na ok. 35 min.
Kajzerki naciąć ostrym nożem lub żyletką.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 225°C (grzałka góra-dół) przez ok. 15 min.
Tadam!