Ciasto drożdżowe ze śliwkami i jabłkami jest:
całkiem łatwe do zrobienia — przy pomocy miksera,lekkie jak piórko,
bardzo puszyste,
delikatne,
PRZEPYSZNE!
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i jabłkami
Składniki (na tortownicę 26–28 cm):
Rozczyn
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1/4 szklanki mleka, lekko podgrzanego
- 2 łyżki mąki
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 115 g cukru
- szczypta soli
- 1 szklanki mleka, lekko podgrzanego
- 375 g mąki
- 55 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
- 255 g śliwek, pokrojonych w kostkę
- 155 g kwaśnych jabłek, obranych i pokrojonych w kostkę
Drożdże rozkruszyć do miseczki, zasypać cukrem i odstawić na kilka minut. Gdy roztopią się, dodać mleko, a potem mąkę i dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 min.
Żółtka i jajko utrzeć z cukrem i szczyptą soli na jasną masę.
Dodać rozczyn, a następnie mleko i stopniowo mąkę. Dodając pod koniec stopniowo masło, zagnieść całość przy pomocy miksera z końcówką-hakiem, aż ciasto będzie gładkie.
Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania na 1 1/2–2 h, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto zagnieść krótko, a następnie mokrymi dłońmi rozłożyć je równo na dnie natłuszczonej blaszki.
Na wierzchu ciasta rozłożyć pokrojone owoce.
Odstawić ciasto na drugie wyrastanie na ok. 30 min.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 40 min. lub do tzw. suchego patyczka.
Tadam!