17.9.20

Drożdżowe ze śliwkami i jabłkami


Ciasto drożdżowe ze śliwkami i jabłkami jest:
całkiem łatwe do zrobienia — przy pomocy miksera,
lekkie jak piórko,
bardzo puszyste,
delikatne,
PRZEPYSZNE!




Ciasto drożdżowe ze śliwkami i jabłkami

Składniki (na tortownicę 2628 cm):

Rozczyn
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1/4 szklanki mleka, lekko podgrzanego
  • 2 łyżki mąki
Ciasto
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 115 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 szklanki mleka, lekko podgrzanego
  • 375 g mąki
  • 55 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
  • 255 g śliwek, pokrojonych w kostkę
  • 155 g kwaśnych jabłek, obranych i pokrojonych w kostkę



Drożdże rozkruszyć do miseczki, zasypać cukrem i odstawić na kilka minut. Gdy roztopią się, dodać mleko, a potem mąkę i dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 min.

Żółtka i jajko utrzeć z cukrem i szczyptą soli na jasną masę.

Dodać rozczyn, a następnie mleko i stopniowo mąkę. Dodając pod koniec stopniowo masło, zagnieść całość przy pomocy miksera z końcówką-hakiem, aż ciasto będzie gładkie.

Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania na 1 1/2–2 h, aż ciasto podwoi swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto zagnieść krótko, a następnie mokrymi dłońmi rozłożyć je równo na dnie natłuszczonej blaszki.

Na wierzchu ciasta rozłożyć pokrojone owoce.

Odstawić ciasto na drugie wyrastanie na ok. 30 min.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 40 min. lub do tzw. suchego patyczka.

Tadam!
Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger