Tarta ze śliwkami węgierkami jest:
bardzo smaczna,
bardzo łatwa i szybka do zrobienia,
bardzo maślana
(a najlepiej smakuje w dniu pieczenia).
Tarta ze śliwkami węgierkami
Składniki (na formę 35 x 12 cm lub okrągłą podobnej wielkości):
- 130 g mąki
- 130 g masła, zimnego i pokrojonego w kostkę
- 80 g drobnego cukru
- szczypta soli
- 1 duże żółtko
- 500 g (ok. 20 sztuk) śliwek węgierek, wypestkowanych i przepołowionych
- 1 łyżka cukru trzcinowego
Piekarnik rozgrzać do 180°C.
Składniki na ciasto (czyli bez śliwek i cukru trzcinowego) zagnieść szybko razem przy pomocy miksera lub malaksera.
Formę do tarty wysmarować masłem, a następnie wylepić ciastem.
Na wierzchu ułożyć śliwki, skórką do dołu. Posypać cukrem.
Piec przez ok. 45 min., aż ciasto będzie mocno złote.
Tadam!