10.9.20

Tarta ze śliwkami węgierkami


Tarta ze śliwkami węgierkami jest:
bardzo smaczna,
bardzo łatwa i szybka do zrobienia,
bardzo maślana
(a najlepiej smakuje w dniu pieczenia).


Tarta ze śliwkami węgierkami

Składniki (na formę 35 x 12 cm lub okrągłą podobnej wielkości):

  • 130 g mąki
  • 130 g masła, zimnego i pokrojonego w kostkę
  • 80 g drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 1 duże żółtko
  • 500 g (ok. 20 sztuk) śliwek węgierek, wypestkowanych i przepołowionych
  • 1 łyżka cukru trzcinowego



Piekarnik rozgrzać do 180°C.

Składniki na ciasto (czyli bez śliwek i cukru trzcinowego) zagnieść szybko razem przy pomocy miksera lub malaksera. 

Formę do tarty wysmarować masłem, a następnie wylepić ciastem. 

Na wierzchu ułożyć śliwki, skórką do dołu. Posypać cukrem.

Piec przez ok. 45 min., aż ciasto będzie mocno złote.

Tadam!

Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger