Bułki z przedziałkiem:
są całkiem łatwe do zrobienia — przy pomocy miksera,
ich miąższ jest sprężysty i zwarty,
najlepiej smakują w dniu pieczenia.
Bułki z przedziałkiem
Składniki (na 8 sztuk):
Rozczyn
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 150 ml mleka, lekko podgrzanego
- 1 łyżka mąki
Ciasto
- 490 g mąki pszennej, najlepiej typ 550 lub 650
- 150 ml letniej wody
- 1 łyżeczka soli
- 75 ml (5 łyżek) oleju
Drożdże rozkruszyć do miseczki, zasypać cukrem i odstawić na kilka minut. Gdy roztopią się, dodać mleko i mąkę, dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 min.
W misie miksera umieścić: rozczyn, mąkę, wodę i sól. Dodając pod koniec stopniowo olej, zagnieść całość przy pomocy miksera z końcówką-hakiem, aż ciasto będzie gładkie.
Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania na ok. 1 h.
Po tym czasie, ciasto krótko wyrobić i podzielić ciasto na 8 równych porcji. Z każdej uformować kulkę i układać w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zlepieniami do dołu.
Odstawić do ponownego wyrastania podrośnięcia na ok. 30 min.
Następnie każdą kulkę lekko spłaszczyć i przy pomocy tępej strony noża zrobić na środku przedziałek, uważając aby nie przeciąć bułki na pół.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C (grzałka góra-dół) przez ok. 25 min.
Tadam!