3.9.20

Bułki z przedziałkiem


Bułki z przedziałkiem:
są całkiem łatwe do zrobienia — przy pomocy miksera,
ich miąższ jest sprężysty i zwarty,
najlepiej smakują w dniu pieczenia.


Bułki z przedziałkiem

Składniki (na 8 sztuk):

Rozczyn
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 150 ml mleka, lekko podgrzanego
  • 1 łyżka mąki
Ciasto
  • 490 g mąki pszennej, najlepiej typ 550 lub 650
  • 150 ml letniej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 75 ml (5 łyżek) oleju



Drożdże rozkruszyć do miseczki, zasypać cukrem i odstawić na kilka minut. Gdy roztopią się, dodać mleko i mąkę, dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 min.

W misie miksera umieścić: rozczyn, mąkę, wodę i sól. Dodając pod koniec stopniowo olej, zagnieść całość przy pomocy miksera z końcówką-hakiem, aż ciasto będzie gładkie. 

Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania na ok. 1 h.

Po tym czasie, ciasto krótko wyrobić i podzielić ciasto na 8 równych porcji. Z każdej uformować kulkę i układać w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zlepieniami do dołu. 

Odstawić do ponownego wyrastania podrośnięcia na ok. 30 min.

Następnie każdą kulkę lekko spłaszczyć i przy pomocy tępej strony noża zrobić na środku przedziałek, uważając aby nie przeciąć bułki na pół.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C (grzałka góra-dół) przez ok. 25 min.

Tadam!
Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger