Kruche ciasto z brzoskwinią, jabłkiem i borówką jest:
smaczne,
bardzo szybkie i łatwe do zrobienia — przy pomocy miksera,
maślane,
ze sporą ilością owoców.
Kruche ciasto z brzoskwinią, jabłkiem i borówką
Składniki (na tortownicę 24 cm):
- 200 g masła, zimnego i pokrojonego w kostkę
- 200 g cukru pudru
- 1 jajko
- 400 g mąki
- 1 kwaśne jabłko (ok. 150 g), obrane i pokrojone w plasterki
- 1 brzoskwinia, pokrojona na kawałki
- ok. 150 g borówki amerykańskiej
Piekarnik rozgrzać do 200°C. Tortownicę natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Z masła, cukru, jajka i mąki zagnieść ciasto przy pomocy miksera (aż wszystkie składniki połączą się, a ciasto wciąż będzie ziarniste).
Spód tortownicy wylepić 2/3 ciasta.
Na cieście rozłożyć jabłko, brzoskwinię i borówkę.
Resztę ciasta rozkruszyć na wierzchu.
Piec przez ok. 45 min., aż wierzch będzie mocno złoty.
Tadam!