27.8.20

Kruche z brzoskwinią, jabłkiem i borówką


Kruche ciasto z brzoskwinią, jabłkiem i borówką jest:
smaczne,
bardzo szybkie i łatwe do zrobienia — przy pomocy miksera,
maślane,
ze sporą ilością owoców.


Kruche ciasto z brzoskwinią, jabłkiem i borówką

Składniki (na tortownicę 24 cm):

  • 200 g masła, zimnego i pokrojonego w kostkę
  • 200 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 400 g mąki
  • 1 kwaśne jabłko (ok. 150 g), obrane i pokrojone w plasterki
  • 1 brzoskwinia, pokrojona na kawałki
  • ok. 150 g borówki amerykańskiej



Piekarnik rozgrzać do 200°C. Tortownicę natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia.

Z masła, cukru, jajka i mąki zagnieść ciasto przy pomocy miksera (aż wszystkie składniki połączą się, a ciasto wciąż będzie ziarniste).

Spód tortownicy wylepić  2/3 ciasta.

Na cieście rozłożyć jabłko, brzoskwinię i borówkę.

Resztę ciasta rozkruszyć na wierzchu.

Piec przez ok. 45 min., aż wierzch będzie mocno złoty.

Tadam!

Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger