Odwrócone ciasto ze śliwkami według przepisu Piotra Kucharskiego jest:
łatwe i szybkie do zrobienia,
miękkie i wilgotne,
bardzo smaczne.
Odwrócone ciasto ze śliwkami
(źródło: Na słodko. Domowa piekarnia Piotr Kucharski)
Składniki (na tortownicę ok. 22 cm):
- 150 g masła, miękkiego
- 150 g cukru
- 5 jajek
- 160 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 300–400 g śliwek, wypestkowanych i przepołowionych
Piekarnik rozgrzać do 180°C. Tortownicę natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło utrzeć z cukrem na jasną masę.
Dodać po jednym jajku.
Wmieszać delikatnie mąkę i proszek do pieczenia.
Na spodzie formy rozłożyć połówki śliwek, skórką do góry. Na owoce przełożyć ciasto, wyrównać wierzch.
Piec przez ok. 40 min. lub do tzw. suchego patyczka.
Tadam!