22.10.20

Odwrócone ciasto ze śliwkami Piotra Kucharskiego


Odwrócone ciasto ze śliwkami według przepisu Piotra Kucharskiego jest:
łatwe i szybkie do zrobienia,
miękkie i wilgotne,
bardzo smaczne.


Odwrócone ciasto ze śliwkami
(źródło: Na słodko. Domowa piekarnia Piotr Kucharski)

Składniki (na tortownicę ok. 22 cm):

  • 150 g masła, miękkiego
  • 150 g cukru
  • 5 jajek
  • 160 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 300400 g śliwek, wypestkowanych i przepołowionych



Piekarnik rozgrzać do 180°C. Tortownicę natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia.

Masło utrzeć z cukrem na jasną masę.

Dodać po jednym jajku.

Wmieszać delikatnie mąkę i proszek do pieczenia.

Na spodzie formy rozłożyć połówki śliwek, skórką do góry. Na owoce przełożyć ciasto, wyrównać wierzch.

Piec przez ok. 40 min. lub do tzw. suchego patyczka.

Tadam!
Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger