Wegańskie ciasto czekoladowe (a właściwie kakaowe):
jest bardzo szybkie i banalnie łatwe do zrobienia,
zawiera tylko proste składniki,
wychodzi lekkie, sprężyste i wilgotne.
Wegańskie ciasto czekoladowe
(źródło: Jadłonomia po polsku Marta Dymek)
Składniki (na keksówkę 22–26 cm):
- 1 szklanka zimnej kawy, naparu
- 1 1/2 szklanki (210 g) mąki
- 3/4 szklanki (175 g) drobnego cukru
- 1/3 szklanki kakao, przesianego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1/3 szklanki oleju roślinnego
- 1 łyżka octu jabłkowego
Piekarnik rozgrzać do 180°C. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić olejem.
W dużej misce wymieszać: mąkę, cukier, kakao, sodę oczyszczoną i sól.
W mniejszej misce wymieszać: ostudzoną kawę, olej i ocet, aż składniki spienią się.
Wlać stopniowo mokre składniki do suchych, mieszając szpatułką do uzyskania lśniącej masy.
Ciasto przelać do formy.
Piec przez 30–40 min. lub do tzw. suchego patyczka.
Tadam!