6.8.20

Szybkie wegańskie ciasto czekoladowe wg Jadłonomii


Wegańskie ciasto czekoladowe (a właściwie kakaowe):
jest bardzo szybkie i banalnie łatwe do zrobienia,
zawiera tylko proste składniki,
wychodzi lekkie, sprężyste i wilgotne.


Wegańskie ciasto czekoladowe 
(źródło: Jadłonomia po polsku Marta Dymek)

Składniki (na keksówkę 2226 cm):

  • 1 szklanka zimnej kawy, naparu
  • 1 1/2 szklanki (210 g) mąki
  • 3/4 szklanki (175 g) drobnego cukru
  • 1/3 szklanki kakao, przesianego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego
  • 1 łyżka octu jabłkowego



Piekarnik rozgrzać do 180°C. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić olejem.

W dużej misce wymieszać: mąkę, cukier, kakao, sodę oczyszczoną i sól.

W mniejszej misce wymieszać: ostudzoną kawę, olej i ocet, aż składniki spienią się.

Wlać stopniowo mokre składniki do suchych, mieszając szpatułką do uzyskania lśniącej masy.

Ciasto przelać do formy.

Piec przez 3040 min. lub do tzw. suchego patyczka.

Tadam!
Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger