30.7.20

Ciasto jogurtowe z papierówkami


Ciasto jogurtowe z papierówkami jest:
łatwe do zrobienia,
mało słodkie,
wilgotne,
z wyczuwalnym posmakiem jogurtu,
bardzo smaczne.


Ciasto jogurtowe z papierówkami

Składniki (na formę 25 x 25 cm):

  • 3 jajka
  • 180 g cukru
  • 100 ml oleju
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 320 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ok. 350 g papierówek lub innych kwaśnych jabłek, obranych i pokrojonych w średnią kostkę



Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Jajka ubić z cukrem na jasną i puszystą masę (trwa to ok. 5 min.).

Stopniowo dolać olej. 

Dodać jogurt.

Mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną przesiać razem i delikatnie wmieszać do reszty składników, mieszając tylko do połączenia się.

Masę przełożyć do nienatłuszczonej i oprószonej mąką formy. Na wierzchu rozłożyć pokrojone jabłka.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 175°C (grzałka góra-dół) przez ok. 45 min. lub do tzw. suchego patyczka.

Tadam!
Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger