Ciasto jogurtowe z papierówkami jest:
łatwe do zrobienia,
mało słodkie,
wilgotne,
z wyczuwalnym posmakiem jogurtu,
bardzo smaczne.
Ciasto jogurtowe z papierówkami
Składniki (na formę 25 x 25 cm):
- 3 jajka
- 180 g cukru
- 100 ml oleju
- 300 g jogurtu naturalnego
- 320 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ok. 350 g papierówek lub innych kwaśnych jabłek, obranych i pokrojonych w średnią kostkę
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Jajka ubić z cukrem na jasną i puszystą masę (trwa to ok. 5 min.).
Stopniowo dolać olej.
Dodać jogurt.
Mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną przesiać razem i delikatnie wmieszać do reszty składników, mieszając tylko do połączenia się.
Masę przełożyć do nienatłuszczonej i oprószonej mąką formy. Na wierzchu rozłożyć pokrojone jabłka.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 175°C (grzałka góra-dół) przez ok. 45 min. lub do tzw. suchego patyczka.
Tadam!