Jagodzianki z kruszonką:
są naprawdę przepyszne,
mają dużą ilość jagód w środku,
ich ciasto jest pulchne, mięciutkie, delikatne, lekkie i sprężyste.
Bardzo polecam!
PS. Skorzystałam z metody nadziewania jagodzianek Moniki Waleckiej z piekarni Cała w mące. Zamiast trzymać placek ciasta w dłoni, kładzie się go w miseczce lub filiżance i wtedy nakłada jagody — dzięki temu zmieści się ich więcej, a samo ciasto można rozwałkować cieniej:)
Jagodzianki z kruszonką
Składniki (na 10 sztuk):
Rozczyn
- 25 g świeżych drożdży
- 150 ml mleka, lekko podgrzanego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka mąki
Ciasto
- 3 żółtka
- 75 g cukru
- szczypta soli
- 150 ml mleka, lekko podgrzanego
- 300 g mąki, najlepiej typ 650
- 60 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
Kruszonka
- 20 g masła
- 45 g mąki
- 45 g cukru
Ponadto
- ok. 300 g jagód + 2 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko, rozkłócone
Drożdże rozkruszyć do miseczki, zasypać cukrem i odstawić na kilka minut. Gdy roztopią się, dodać mleko i mąkę, dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 min.
Żółtka utrzeć z cukrem i szczyptą soli na jasną masę. Dodać rozczyn, a następnie mleko i stopniowo mąkę. Dodając pod koniec stopniowo masło, zagnieść całość przy pomocy miksera z końcówką-hakiem, aż ciasto będzie gładkie.
Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania na ok. 1 1/2, aż ciasto podwoi swoją objętość.
W międzyczasie, przygotować kruszonkę. Masło rozpuścić w rondelku, dosypać cukier i mąkę i całość wymieszać łyżką. Ostudzić, a następnie wstawić do lodówki.
Umyte i suche jagody wymieszać w misce z mąką ziemniaczaną.
Na oprószoną mąką stolnicę wyłożyć wyrośnięte ciasto. Krótko wyrobić, formując je w wałek. Pokroić na 10 równych części.
Każdą część rozwałkować na placek o kształcie elipsy (spłaszczonego koła) o dłuższym promieniu ok. 14 cm (podsypując blat i wałek mąką w razie potrzeby). Placek przełożyć do miseczki lub filiżanki tak, żeby środek placka był na dnie. Na środku ułożyć po mniej więcej 3 czubate łyżeczki jagód. Przeciwległe puste brzegi ciasta nałożyć na siebie i zlepić razem na środku bułeczki. Pozostałe dwa brzegi także dokładnie zlepić na środku.
Jagodziankę wyjąć delikatnie z miseczki, odwrócić zlepieniem do dołu, uformować dłońmi w ładny kształt i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy między kolejnymi bułeczkami.
Odstawić do wyrastania na ok. 25 min.
Wierzch każdej jagodzianki posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać kruszonką.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C (grzałka góra-dół) przez ok. 20 min., do zrumienienia.
Tadam!