Pancakes na kefirze są:
idealne na słodkie śniadanie, podwieczorek lub kolację,
łatwe i szybkie do zrobienia,
smażone na suchej patelni,
puszyste i smaczne.
Składniki (na ok. 15 sztuk):
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżki cukru
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 1/4 szklanki kefiru
- 1 jajko
- 1 1/2 łyżki rozpuszczonego masła
Wymieszać razem: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Dodać: kefir, jajko i masło. Całość wymieszać lub zblendować na gładką masę. Odstawić na 10 min.
Na rozgrzaną patelnię nakładać porcje ciasta — najlepiej łyżką do lodów. Przewrócić każdy naleśnik delikatnie na drugą stronę, gdy na powierzchni ciasta pojawią się pęcherzyki powietrza. Smażyć na złoty kolor.
Tadam!