Maślane ciasto z truskawkami jest:
łatwe i szybkie do zrobienia,
bardzo smaczne,
delikatne, puszyste i wilgotne.
Maślane ciasto z truskawkami
Składniki (na tortownicę 20 cm):
- 150 g masła, miękkiego
- 150 g cukru
- 2 jajka
- 200 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1/2 szklanki mleka
- 250 g truskawek, pokrojonych na duże kawałki
Piekarnik rozgrzać do 180°C. Tortownicę natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło utrzeć z cukrem.
Dodać jajka, a następnie dosypać po kolei: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.
Dolać mleko.
Ciasto przełożyć do formy. Na wierzchu ułożyć pokrojone truskawki, wciskając je delikatnie w masę.
Piec przez ok. 45 min. lub do tzw. suchego patyczka.
Tadam!