Eton mess:
to tradycyjny angielski deser z bitej śmietany, pokruszonych bez i truskawek,
jest słodki, lekki i pyszny.
Moja wersja zawiera bezy domowej roboty, ale jeśli wykorzystacie kupne, deser ten przygotujecie w kilka minut!
Eton mess
Składniki (na 3 porcje po ok. 300 ml):
- 1 białko z jajka w rozm. M
- mała szczypta soli
- 50 g drobnego cukru
- 250 g truskawek
- 200 g śmietanki kremówki 30 lub 36% + 1 łyżeczka cukru pudru
Do białka dosypać sól i ubić na sztywno, zaczynając od niskich obrotów miksera i następnie je zwiększając (trwa to ok. 3 min.).
Dodać łyżka po łyżce cukier, czekając po każdym dosypaniu aż cukier rozpuści się. Masa powinna być błyszcząca i gęsta.
Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia bezy o śr. ok. 5 cm. Można też nakładać masę po prostu łyżką, bezy i tak potem rozkruszymy.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 100°C (grzałka góra-dół) przez 90 min. Bezy można przechowywać kilka dni w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Truskawki pozbawić szypułek i pokroić na kawałki. Połowę rozgnieść widelcem, a następnie połączyć z resztą. Odstawić na bok.
Kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem na sztywno.
Ok. 10 bez rozkruszyć do miseczki lub na talerz.
Do szklanek lub słoików wsypać trochę bez (tak, żeby przykryły dno), przykryć bitą śmietaną, a następnie truskawkami. Czynności powtórzyć 3 razy.
Podawać od razu.
Tadam!