Ciasto drożdżowe z truskawkami i rabarbarem jest:
średnio trudne do wykonania — przy pomocy miksera,
na samych żółtkach,
wilgotne,
z maślaną kruszonką.
Ciasto drożdżowe z truskawkami i rabarbarem
Składniki (na tortownicę 23 cm):
Rozczyn
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1/3 szklanki mleka, lekko podgrzanego
- 3 łyżki mąki
Ciasto
- 3 żółtka
- 1o0 g cukru
- szczypta soli
- 2/3 szklanki mleka, lekko podgrzanego
- 300 g mąki
- 60 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
- 250 g truskawek, pokrojonych
- 125 g (1 łodyga) rabarbaru, obranego i pokrojonego w paski
Kruszonka, opcjonalnie
- 40 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
- 40 g cukru
- 90 g mąki
Drożdże rozkruszyć do miseczki, zasypać cukrem i odstawić na kilka minut. Gdy roztopią się, dodać mleko i mąkę, dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 min.
Żółtka zmiksować z cukrem i szczyptą soli. Dodać rozczyn, a następnie mleko i stopniowo mąkę. Dodając pod koniec stopniowo masło, zagnieść całość przy pomocy miksera z końcówką-hakiem, aż ciasto będzie gładkie.
Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania na 1 1/2–2 h, aż ciasto podwoi swoją objętość.
W międzyczasie, przygotować kruszonkę. Masło rozpuścić w rondelku, dosypać cukier i mąkę i całość wymieszać łyżką. Ostudzić, a następnie wstawić do lodówki.
Gdy ciasto wyrośnie, mokrymi dłońmi rozłożyć je równo na dnie natłuszczonej blaszki.
Na wierzchu ciasta rozłożyć pokrojone truskawki i rabarbar, a następnie posypać kruszonką.
Odstawić ciasto na drugie wyrastanie na ok. 30 min.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 170°C (grzałka góra-dół) przez 40–55 min. lub do tzw. suchego patyczka.
Tadam!