22.6.20

Drożdżowe z truskawkami i rabarbarem


Ciasto drożdżowe z truskawkami i rabarbarem jest:
średnio trudne do wykonania — przy pomocy miksera,
na samych żółtkach,
wilgotne,
z maślaną kruszonką.


Ciasto drożdżowe z truskawkami i rabarbarem

Składniki (na tortownicę 23 cm):

Rozczyn 
  • 20 g świeżych drożdży 
  • 1 łyżka cukru 
  • 1/3 szklanki mleka, lekko podgrzanego 
  • 3 łyżki mąki
Ciasto 
  • 3 żółtka 
  • 1o0 g cukru 
  • szczypta soli 
  • 2/3 szklanki mleka, lekko podgrzanego 
  • 300 g mąki  
  • 60 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego 
  • 250 g truskawek, pokrojonych
  • 125 g (1 łodyga) rabarbaru, obranego i pokrojonego w paski
Kruszonka, opcjonalnie
  • 40 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
  • 40 g cukru
  • 90 g mąki



Drożdże rozkruszyć do miseczki, zasypać cukrem i odstawić na kilka minut. Gdy roztopią się, dodać mleko i mąkę, dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 min.

Żółtka zmiksować z cukrem i szczyptą soli. Dodać rozczyn, a następnie mleko i stopniowo mąkę. Dodając pod koniec stopniowo masło, zagnieść całość przy pomocy miksera z końcówką-hakiem, aż ciasto będzie gładkie. 

Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania na 1 1/2–2 h, aż ciasto podwoi swoją objętość.

W międzyczasie, przygotować kruszonkę. Masło rozpuścić w rondelku, dosypać cukier i mąkę i całość wymieszać łyżką. Ostudzić, a następnie wstawić do lodówki.

Gdy ciasto wyrośnie, mokrymi dłońmi rozłożyć je równo na dnie natłuszczonej blaszki. 

Na wierzchu ciasta rozłożyć pokrojone truskawki i rabarbar, a następnie posypać kruszonką.

Odstawić ciasto na drugie wyrastanie na ok. 30 min.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 170°C (grzałka góra-dół) przez 40–55 min. lub do tzw. suchego patyczka.

Tadam!
Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger