29.6.20

Galette z truskawkami


Galette z truskawkami:
to rustykalna krucha tarta, do której pieczenia nie potrzeba żadnej formy,
nie jest zbyt trudna do zrobienia,
wychodzi bardzo smaczna!




Galette z truskawkami

Składniki:

Kruche ciasto
  • 230 g mąki, przesianej
  • 100 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
  • 50 g cukru pudru, przesianego
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka zimnej wody
Ponadto
  • 500 g truskawek, odszypułkowanych i pokrojonych w plasterki
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 białko do posmarowania brzegów
  • cukier perlisty, opcjonalnie



Wszystkie składniki na ciasto zmiksować razem, tylko do połączenia się. Z ciasta ulepić dysk, zawinąć go w folię spożywczą i schodzić w lodówce przez ok. 1 h. 

Piekarnik rozgrzać do 200°C

Pokrojone truskawki wymieszać z mąką ziemniaczaną.

Schłodzone ciasto rozwałkować między dwoma kawałkami papieru do pieczenia na kształt koła o średnicy mniej więcej 30 cm. Przełożyć je delikatnie na blachę. Zdjąć papier z wierzchu. Na środku ciasta ułożyć truskawki, ok. 3 cm od jego brzegów. Brzegi ciasta zawinąć na owoce, posmarować białkiem i  posypać cukrem.

Piec przez ok. 40 min., aż ciasto będzie mocno rumiane.

Tadam!
Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger