16.12.19

Pekanowe śnieżki (bez jajek)


Pekanowe śnieżki:
w Meksyku nazywane są ciastkami weselnymi, natomiast w Grecji  kourabiedes (tam używa się orzechów włoskich lub migdałów i aromatyzuje ouzo)
kruche i mocno orzechowe,
łatwe i szybkie do zrobienia,
nie zawierają jajek,
w hermetycznym pojemniku zachowają świeżość do siedmiu dni.

Przepis pochodzi z książki Yotama Ottolenghiego  sławnego szefa kuchni i restauratora.


Pekanowe śnieżki
(źródło: Słodko Yotam Ottolenghi i Helen Goh)

Składniki (na ok. 20 sztuk):

  • 90 g orzechów pekan (można zastąpić włoskimi)
  • 120 g masła, miękkiego i pokrojonego w kostkę
  • 65 g cukru pudru + 50 g do obtoczenia upieczonych ciastek
  • nasiona z 1/2 laski wanilii
  • 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki brandy (lub innego alkoholu), opcjonalnie
  • 1/8 łyżeczki soli
  • 165 g mąki




Piekarnik rozgrzać do 180°C (grzałka góra-dół; lub 160°C z termoobiegiem).

Orzechy rozłożyć na blaszce i prażyć przez 810 min., aż zaczną pachnieć i lekko zrumienią się. Odstawić do ostygnięcia, a następnie drobno rozdrobnić w blenderze.

Masło utrzeć z cukrem na jasną masę. Dodać kolejno: nasionka wanilii, ekstrakt waniliowy, alkohol, sól i orzechy.

Dosypać mąkę, miksując na najniższych obrotach.

Z ciasta uformować dysk, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 min.

Zwiększyć temperaturę piekarnika do 190°C (grzałka góra-dół; lub 170°C z termoobiegiem). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Z masy ulepić dłońmi kulki po 20 g (wielkości mniej więcej orzecha włoskiego), ułożyć na blaszce w odstępach. 

Piec przez 1618 min., aż ciasteczka stwardnieją od spodu i zrumienią się. Wyjąć z piekarnik i odstawić na 3 min.

50 g cukru pudru przesiać do miseczki. Obtoczyć w nim kolejno wszystkie ciepłe ciastka. Ułożyć je z powrotem na blaszce. Po 5 min. obtoczyć je jeszcze raz z cukrze pudrze.

Tadam!
Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger