Pekanowe śnieżki:
w Meksyku nazywane są ciastkami weselnymi, natomiast w Grecji — kourabiedes (tam używa się orzechów włoskich lub migdałów i aromatyzuje ouzo)
kruche i mocno orzechowe,
łatwe i szybkie do zrobienia,
nie zawierają jajek,
w hermetycznym pojemniku zachowają świeżość do siedmiu dni.
Przepis pochodzi z książki Yotama Ottolenghiego — sławnego szefa kuchni i restauratora.
Pekanowe śnieżki
(źródło: Słodko Yotam Ottolenghi i Helen Goh)
Składniki (na ok. 20 sztuk):
- 90 g orzechów pekan (można zastąpić włoskimi)
- 120 g masła, miękkiego i pokrojonego w kostkę
- 65 g cukru pudru + 50 g do obtoczenia upieczonych ciastek
- nasiona z 1/2 laski wanilii
- 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1/2 łyżeczki brandy (lub innego alkoholu), opcjonalnie
- 1/8 łyżeczki soli
- 165 g mąki
Piekarnik rozgrzać do 180°C (grzałka góra-dół; lub 160°C z termoobiegiem).
Orzechy rozłożyć na blaszce i prażyć przez 8–10 min., aż zaczną pachnieć i lekko zrumienią się. Odstawić do ostygnięcia, a następnie drobno rozdrobnić w blenderze.
Masło utrzeć z cukrem na jasną masę. Dodać kolejno: nasionka wanilii, ekstrakt waniliowy, alkohol, sól i orzechy.
Dosypać mąkę, miksując na najniższych obrotach.
Z ciasta uformować dysk, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 min.
Zwiększyć temperaturę piekarnika do 190°C (grzałka góra-dół; lub 170°C z termoobiegiem). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Z masy ulepić dłońmi kulki po 20 g (wielkości mniej więcej orzecha włoskiego), ułożyć na blaszce w odstępach.
Piec przez 16–18 min., aż ciasteczka stwardnieją od spodu i zrumienią się. Wyjąć z piekarnik i odstawić na 3 min.
50 g cukru pudru przesiać do miseczki. Obtoczyć w nim kolejno wszystkie ciepłe ciastka. Ułożyć je z powrotem na blaszce. Po 5 min. obtoczyć je jeszcze raz z cukrze pudrze.
Tadam!