Ciasteczka Thomasa Kellera (jednego z najlepszych szefów kuchni w USA) są:
bardzo łatwe do zrobienia,
bardzo kruche,
bardzo maślane,
bardzo słodkie,
bardzo pyszne!
Maślane ciasteczka Thomasa Kellera
(źródło: Bouchon Bakery Thomas Keller, Sebastien Rouxel)
Składniki (na ok. 32 sztuki):
- 8 łyżek (113 g) masła, miękkiego
- 1/4 szklanki + 1 łyżka cukru pudru
- 1 laska wanilii (zamieniłam na 1 łyżeczkę pasty waniliowej)
- ok. 1 szklanki mąki
- 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
Masło zmiksować z cukrem pudrem.
Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i wyskrobać nasionka. Dodać je do masy maślanej.
Dosypać 3/4 szklanki mąki. Dodać powoli resztę mąki do chwili, aż ciasto będzie odklejać się od brzegów miski.
Masę przełożyć na blat oprószony mąką, podzielić na dwie części i z każdej uformować wałek o średnicy ok. 2 1/2 cm. Owinąć każdy folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez min. 1 h (aż ciasto stwardnieje i da się kroić).
W głębokim talerzu wymieszać cukier z cynamonem.
Każdy wałek pokroić na 16–18 plasterków, każdy obtoczyć z dwóch stron w cukrze z cynamonem.
Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonych papierem do pieczenia.
Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonych papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez 20 min., aż ciasteczka nabiorą złotego koloru.
Tadam!