2.12.19

Maślane ciasteczka Thomasa Kellera


Ciasteczka Thomasa Kellera (jednego z najlepszych szefów kuchni w USA) są:
bardzo łatwe do zrobienia,
bardzo kruche,
bardzo maślane, 
bardzo słodkie,
bardzo pyszne!

Maślane ciasteczka Thomasa Kellera
(źródło: Bouchon Bakery Thomas Keller, Sebastien Rouxel)

Składniki (na ok. 32 sztuki):

  • 8 łyżek (113 g) masła, miękkiego
  • 1/4 szklanki + 1 łyżka cukru pudru
  • 1 laska wanilii (zamieniłam na 1 łyżeczkę pasty waniliowej
  • ok. 1 szklanki mąki
Dodatkowo
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu



Masło zmiksować z cukrem pudrem.

Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i wyskrobać nasionka. Dodać je do masy maślanej.

Dosypać 3/4 szklanki mąki. Dodać powoli resztę mąki do chwili, aż ciasto będzie odklejać się od brzegów miski.

Masę przełożyć na blat oprószony mąką, podzielić na dwie części i z każdej uformować wałek o średnicy ok. 2 1/2 cm. Owinąć każdy folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez min. 1 h (aż ciasto stwardnieje i da się kroić).

W głębokim talerzu wymieszać cukier z cynamonem.

Każdy wałek pokroić na 1618 plasterków, każdy obtoczyć z dwóch stron w cukrze z cynamonem.

Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonych papierem do pieczenia.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez 20 min., aż ciasteczka nabiorą złotego koloru.

Tadam!
Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger