25.11.19

Dyniowe ciasto drożdżowe z piernikową kruszonką (bez jajek)


Ciasto drożdżowe dyniowe z piernikową kruszonką:
całkiem łatwe do zrobienia,
z dodatkiem drożdży instant (dzięki czemu nie trzeba robić zaczynu),
bez dodatku jajek,
delikatne i puszyste.

PS. Do swojego ciasta zapomniałam dodać cukru  brawo ja!;) Wasze na pewno będą mieć lepszą konsystencję niż to ze zdjęć.


Ciasto drożdżowe dyniowe z piernikową kruszonką

Składniki (na blachę 21x21 cm):

  • 320 g mąki, najlepiej typ 650 
  • 7 g drożdży instant
  • 70 g cukru
  • szczypta soli
  • 115 ml mleka, lekko podgrzanego
  • 180 g puree dyniowego
  • 30 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
Kruszonka
  • 100 g mąki
  • 1 1/2 łyżeczki przyprawy piernikowej
  • 50 g cukru
  • 50 masła, zimnego i pokrojonego w kostkę



Do misy miksera wsypać: mąkę, drożdże, cukier i sól.

Zagniatając składniki przy pomocy końcówki-haka, dodać stopniowo: mleko, dynię i masło. Wyrobić całość na gładkie ciasto.

Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania na ok. 1 1/2 h, aż ciasto podwoi swoją objętość.

Gdy ciasto wyrośnie, mokrymi dłońmi rozłożyć je równo na dnie natłuszczonej blaszki. 

Składniki na kruszonkę rozetrzeć między palcami w miseczce, aż połączą się ze sobą. Posypać wierzch ciasta.

Odstawić ciasto na drugie wyrastanie na ok. 30 min.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 40 min. lub do tzw. suchego patyczka.

Po tym czasie, uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić w nim ciasto na ok. 15 min. Wyjąć i ostudzić.

Tadam!
Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger