Ciasto drożdżowe dyniowe z piernikową kruszonką:
całkiem łatwe do zrobienia,
z dodatkiem drożdży instant (dzięki czemu nie trzeba robić zaczynu),
bez dodatku jajek,
delikatne i puszyste.
PS. Do swojego ciasta zapomniałam dodać cukru — brawo ja!;) Wasze na pewno będą mieć lepszą konsystencję niż to ze zdjęć.
Ciasto drożdżowe dyniowe z piernikową kruszonką
Składniki (na blachę 21x21 cm):
- 320 g mąki, najlepiej typ 650
- 7 g drożdży instant
- 70 g cukru
- szczypta soli
- 115 ml mleka, lekko podgrzanego
- 180 g puree dyniowego
- 30 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
- 100 g mąki
- 1 1/2 łyżeczki przyprawy piernikowej
- 50 g cukru
- 50 masła, zimnego i pokrojonego w kostkę
Do misy miksera wsypać: mąkę, drożdże, cukier i sól.
Zagniatając składniki przy pomocy końcówki-haka, dodać stopniowo: mleko, dynię i masło. Wyrobić całość na gładkie ciasto.
Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania na ok. 1 1/2 h, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Gdy ciasto wyrośnie, mokrymi dłońmi rozłożyć je równo na dnie natłuszczonej blaszki.
Składniki na kruszonkę rozetrzeć między palcami w miseczce, aż połączą się ze sobą. Posypać wierzch ciasta.
Odstawić ciasto na drugie wyrastanie na ok. 30 min.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 40 min. lub do tzw. suchego patyczka.
Po tym czasie, uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić w nim ciasto na ok. 15 min. Wyjąć i ostudzić.
Tadam!