Pieczone kasztany jadalne:
tak naprawdę najpierw są obgotowywane, a dopiero potem wstawiane do piekarnika (ma to skrócić czas przygotowania),
ich zrobienie jest bardzo łatwe, ale potrzeba trochę cierpliwości podczas nacinania łupin,
mają mączystą konsystencję i słodki, delikatnie orzechowy smak.
Kupując kasztany, należy wybierać te ciężkie, błyszczące, ciemnobrązowe, bez dziurek i pęknięć.
Pieczone kasztany
Składniki:
- kasztany jadalne
Kasztany umyć, osuszyć i każdy naciąć od wypukłej strony ostrym nożem z piłką, robiąc nacięcie w kształcie krzyża (bez tego mogą wybuchnąć w piekarniku).
Umieścić w garnku, zalać wodą tak, aby przykrywała wszystkie kasztany. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 15 min.
W międzyczasie piekarnik rozgrzać do temperatury 200ºC (grzałka góra-dół).
Po 15 min. kasztany odcedzić i wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec przez kolejne 15 min.
Obierać, gdy są jeszcze gorące (z ostudzonych trudno zdjąć łupinę i skórkę). Najlepiej smakują na ciepło.
Tadam!