Ciasteczka z orzechami laskowymi i mleczną czekoladą:
idealne na jesienny podwieczorek — najlepiej smakują z kubkiem gorzkiej herbaty,
są bardzo łatwe i szybkie do zrobienia,
wychodzą niesamowicie chrupiące i kruche (przez co łatwo się łamią),
mają piaskową konsystencję,
nie zawierają jajek.
Składniki (na 15 sztuk):
- 1/2 kostki (100 g) masła, w temperaturze pokojowej
- 1/4 szklanki cukru trzcinowego
- 3/4 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/3 szklanki orzechów laskowych, grubo posiekanych
- 1/2 tabliczki (50 g) mlecznej czekolady (można zastąpić deserową lub gorzką), pokrojonej na kawałki
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Dodać: mąkę, proszek do pieczenia i sól.
Wmieszać posiekane orzechy laskowe i kawałki czekolady.
Z ciasta lepić w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego i układać w sporych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciastko spłaszczyć dłonią.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 160ºC przez ok. 20 min., do zezłocenia się brzegów.
Tadam!