11.11.19

Ciasteczka z orzechami laskowymi i mleczną czekoladą (bez jajek)


Ciasteczka z orzechami laskowymi i mleczną czekoladą:
idealne na jesienny podwieczorek najlepiej smakują z kubkiem gorzkiej herbaty,
są bardzo łatwe i szybkie do zrobienia,
wychodzą niesamowicie chrupiące i kruche (przez co łatwo się łamią),
mają piaskową konsystencję,
nie zawierają jajek. 


Ciasteczka z orzechami laskowymi i mleczną czekoladą

Składniki (na 15 sztuk):

  • 1/2 kostki (100 g) masła, w temperaturze pokojowej
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego  
  • 3/4 szklanki mąki 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki orzechów laskowych, grubo posiekanych
  • 1/2 tabliczki (50 g) mlecznej czekolady (można zastąpić deserową lub gorzką), pokrojonej na kawałki



Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. 

Dodać: mąkę, proszek do pieczenia i sól. 

Wmieszać posiekane orzechy laskowe i kawałki czekolady.

Z ciasta lepić w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego i układać w sporych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciastko spłaszczyć dłonią.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 160ºC przez ok. 20 min., do zezłocenia się brzegów. 

Tadam!
Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger