Chlebek bananowy z czekoladą jest:
mało pracochłonny,
pulchny, wilgotny i intensywny w smaku,
z kawałkami mlecznej czekolady (można oczywiście zastąpić deserową lub gorzką),
pyszny!
Chlebek bananowy z kawałkami mlecznej czekolady
Składniki (na keksówkę 22 cm):
- 3 bardzo dojrzałe banany, rozgniecione widelcem
- 125 g cukru
- 1 jajko
- 75 ml oleju rzepakowego
- 175 g mąki
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 75 g mlecznej czekolady, pokrojonej na kawałki
Piekarnik rozgrzać do 170°C. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić.
Banany zmiksować z: cukrem, jajkami i olejem.
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczona i sól wymieszać razem i dodać do masy bananowej.
Wmieszać kawałki czekolady.
Piec przez 50–60 min. lub do tzw. suchego patyczka.
Tadam!