28.10.19

Sernik dyniowy z czekoladą


Sernik dyniowy z czekoladą jest:
z dodatkiem puree z pieczonej dyni i kawkami gorzkiej czekolady ze skórką pomarańczy,
na spodzie z ciasteczek owsianych i orzechów laskowych,
pieczony w kąpieli wodnej,
kremowy, mazisty i odpowiednio ciężki.


Sernik dyniowy z kawałkami gorzkiej czekolady

Składniki (na tortownicę 18 cm):

Spód
  • 80 g ciasteczek owsianych (u mnie San Złotokłose)
  • 30 g orzechów laskowych
  • 20 g masła, rozpuszczonego 
Masa serowa
  • 450 g sera sernikowego (u mnie Wieluń), w temperaturze pokojowej
  • 170 g puree dyniowego*
  • 80 g cukru
  • 2 jajka, w temperaturze pokojowej
  • 1/2 łyżki mąki
  • 50–100 g gorzkiej czekolady ze skórka pomarańczy, pokrojowej na małe kawałki (dodałam 100 g i dla mnie było to trochę za dużo)

*Jak zrobić puree z dyni?  
Ok. 400 g dyni pokroić w grube paski lub duże kawałki (hokkaido można piec w całości). Ułożyć skórką do dołu na papierze do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez ok. 40 min., aż dynia będzie bardzo miękka. Łyżką usunąć pestki oraz oddzielić miąższ od skórki. Zmiksować blenderem na jednolitą masę i ostudzić.



Piekarnik rozgrzać do 180°C (grzałka góra-dół). Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. 

Ciasteczka i orzechy rozdrobnić w blenderze (na konsystencję piasku) i wymieszać z masłem. Wylepić spód tortownicy. Podpiec przez 10 min. i wyjąć z piekarnika. Zmniejszyć temperaturę do 140°C.

Ser zmiksować z dynią i cukrem. Cały czas miksując, dodać po jednym jajku. Dosypać mąkę. Wmieszać czekoladę.

Masę przelać na podpieczony spód. 

Tortownicę wstawić na kratce do piekarnika, a poziom niżej ustawić naczynie żaroodporne napełnione wrzącą wodą.

Piec przez ok. 55 min.

Po tym czasie lekko uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić w nim sernik do całkowitego ostygnięcia (ok. 2 1/2 h).

Ostudzony sernik wstawić na całą noc do lodówki, aby stężał.

Tadam!

Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger