zrobione zazwyczaj z trzech składników: mąki, masła i cukru – tym razem z dodatkiem pachnącej suszonej lawendy,
najczęściej pokrojone w trójkąty, kwadraty lub prostokąty i podawane jako ciasteczka,
bardzo łatwe i szybkie do przygotowania,
maślane, kruche i aromatyczne,
zamknięte w szczelnym pudełku zachowa świeżość przez kilka dni.
zamknięte w szczelnym pudełku zachowa świeżość przez kilka dni.
Lawendowy shortbread
Składniki (na tortownicę 20 cm):
- 50 g cukru pudru
- 100 g masła, w temperaturze pokojowej
- 150 g mąki
- 1 łyżeczka (lub trochę więcej) suszonej lawendy, drobno posiekanej
Cukier ubić z masłem na puszystą i jasną masę. Dodać mąkę i lawendę (masa będzie przypominać duże okruchy chleba).
Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, dociskając i wyrównując je dłońmi na dnie. Nożem ponacinać ciasto na 8 lub 16 trójkątów. Schłodzić w lodówce przez 30 min.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez 25–30 min, aż ciasto będzie jasno złote.
Nie wyjmując z tortownicy, pokroić ciasto jeszcze gorące wzdłuż nacięć.
Schłodzone ciasteczka delikatnie wyjąć z formy.
Tadam!