21.10.19

Lawendowy shortbread


Shortbread, czyli szkockie kruche ciasto:
zrobione zazwyczaj z trzech składników: mąki, masła i cukru – tym razem z dodatkiem pachnącej suszonej lawendy,
najczęściej pokrojone w trójkąty, kwadraty lub prostokąty i podawane jako ciasteczka,
bardzo łatwe i szybkie do przygotowania,
maślane, kruche i aromatyczne,
zamknięte w szczelnym pudełku zachowa świeżość przez kilka dni.


Lawendowy shortbread 

Składniki (na tortownicę 20 cm):

  • 50 g cukru pudru
  • 100 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 150 g mąki
  • 1  łyżeczka (lub trochę więcej) suszonej lawendy, drobno posiekanej




Cukier ubić z masłem na puszystą i jasną masę. Dodać mąkę i lawendę (masa będzie przypominać duże okruchy chleba). 

Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, dociskając i wyrównując je dłońmi na dnie. Nożem ponacinać ciasto na 8 lub 16 trójkątów. Schłodzić w lodówce przez 30 min. 

Piec w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez 25–30 min, aż ciasto będzie jasno złote. 

Nie wyjmując z tortownicy, pokroić ciasto jeszcze gorące wzdłuż nacięć.

Schłodzone ciasteczka delikatnie wyjąć z formy.

Tadam!
Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger