14.10.19

Jabłka pod migdałową kruszonką


Jabłka pod migdałową kruszonką to deser:
łatwy i szybki do zrobienia,
bardzo smaczny.
z kwaśnymi owocami przykrytymi orzechowymi grudkami chrupiącego ciasta.



Jabłka pod migdałową kruszonką

Składniki (na kokilkę o śr. 12 cm):

  • 50 g masła
  • 100 g cukru
  • 70 g płatków migdałowych, rozdrobnionych w blenderze
  • 20 g mąki
  • 1 duże kwaśne jabłko (ok. 250 g), obrane i pokrojone w średnią kostkę + opcjonalnie 1 łyżka cukru



Piekarnik rozgrzać do 180°C.

Pokrojone jabłka ułożyć w naczyniu. Posypać 1 łyżką cukru.

Masło rozpuścić w rondelku, a następnie dodać do niego cukier, migdały i mąkę. Całość wymieszać łyżką i równomiernie rozłożyć na owocach.

Piec przez 20–25 min., aż kruszonka zrobi się złota.

Tadam!
Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger