łatwy i szybki do zrobienia,
bardzo smaczny.
z kwaśnymi owocami przykrytymi orzechowymi grudkami chrupiącego ciasta.
Składniki (na kokilkę o śr. 12 cm):
- 50 g masła
- 100 g cukru
- 70 g płatków migdałowych, rozdrobnionych w blenderze
- 20 g mąki
- 1 duże kwaśne jabłko (ok. 250 g), obrane i pokrojone w średnią kostkę + opcjonalnie 1 łyżka cukru
Piekarnik rozgrzać do 180°C.
Pokrojone jabłka ułożyć w naczyniu. Posypać 1 łyżką cukru.
Masło rozpuścić w rondelku, a następnie dodać do niego cukier, migdały i mąkę. Całość wymieszać łyżką i równomiernie rozłożyć na owocach.
Piec przez 20–25 min., aż kruszonka zrobi się złota.
Tadam!