30.9.19

Maślane ciasto z jabłkami


Maślane ciasto z jabłkami jest:
łatwe i szybkie do zrobienia,
pulchne, delikatne, lekkie i wilgotne,
bardzo smaczne!


Maślane ciasto z jabłkami

Składniki (na tortownicę 20 cm):

  • 150 g masła, miękkiego
  • 150 g cukru
  • 2 jajka
  • 200 g mąki
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 125 ml mleka
  • ok. 350 g kwaśnych jabłek, obranych i pokrojonych w średnią kostkę



Piekarnik rozgrzać do 180°C. Tortownicę natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia.

Masło ubić z cukrem. Dodać jajka.

Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i solą. Dosypać do masy maślano-jajecznej.

Dolać mleko.

Ciasto przełożyć do formy. Na wierzchu ułożyć pokrojone jabłka.

Piec przez 45–55 min. lub do tzw. suchego patyczka.

Tadam!
Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger