Maślane ciasto z jabłkami jest:
łatwe i szybkie do zrobienia,
pulchne, delikatne, lekkie i wilgotne,
bardzo smaczne!
Maślane ciasto z jabłkami
Składniki (na tortownicę 20 cm):
- 150 g masła, miękkiego
- 150 g cukru
- 2 jajka
- 200 g mąki
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 125 ml mleka
- ok. 350 g kwaśnych jabłek, obranych i pokrojonych w średnią kostkę
Piekarnik rozgrzać do 180°C. Tortownicę natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło ubić z cukrem. Dodać jajka.
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i solą. Dosypać do masy maślano-jajecznej.
Dolać mleko.
Ciasto przełożyć do formy. Na wierzchu ułożyć pokrojone jabłka.
Piec przez 45–55 min. lub do tzw. suchego patyczka.
Tadam!