23.9.19

Leniwe z karmelizowanymi jabłkami


Kluski leniwe z karmelizowanymi jabłkami:
są delikatne i lekkie, 
podane z kwaskowatymi owocami w słodkim karmelowym sosie.


Kluski leniwe z karmelizowanymi jabłkami

Składniki (na 1 porcję):

  • 200 g twarogu w kostce (ten w trójkącie należy dodatkowo przetrzeć przez sito)
  • 5 łyżek mąki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 jajko, żółtko i białko oddzielnie
Ponadto
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 kwaśne jabłko



W misce dokładnie rozgnieść widelcem twaróg. Dodać: mąkę, cukier puder i żółtko, wymieszać.

Białko ubić na sztywno i delikatnie dodać do masy twarogowej.

Całość wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Z ciasta uformować wałek o grubości ok. 3 cm, lekko spłaszczyć i ostrym nożem kroić ukośnie kawałki o szerokości ok. 1 1 /2 cm.

W międzyczasie na patelni rozpuścić masło z cukrem. Dodać obrane i pokrojone w średnią kostkę jabłko. Smażyć do miękkości.

Leniwe wrzucić do garnka z gotującą się, lekko osoloną wodą. Gdy kluski wypłyną na wierzch, odczekać jeszcze ok. 2 min. i wyjąć.

Tadam!
Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger