Kluski leniwe z karmelizowanymi jabłkami:
są delikatne i lekkie,
podane z kwaskowatymi owocami w słodkim karmelowym sosie.
Kluski leniwe z karmelizowanymi jabłkami
Składniki (na 1 porcję):
- 200 g twarogu w kostce (ten w trójkącie należy dodatkowo przetrzeć przez sito)
- 5 łyżek mąki
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 jajko, żółtko i białko oddzielnie
Ponadto
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 kwaśne jabłko
W misce dokładnie rozgnieść widelcem twaróg. Dodać: mąkę, cukier puder i żółtko, wymieszać.
Białko ubić na sztywno i delikatnie dodać do masy twarogowej.
Całość wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Z ciasta uformować wałek o grubości ok. 3 cm, lekko spłaszczyć i ostrym nożem kroić ukośnie kawałki o szerokości ok. 1 1 /2 cm.
W międzyczasie na patelni rozpuścić masło z cukrem. Dodać obrane i pokrojone w średnią kostkę jabłko. Smażyć do miękkości.
Leniwe wrzucić do garnka z gotującą się, lekko osoloną wodą. Gdy kluski wypłyną na wierzch, odczekać jeszcze ok. 2 min. i wyjąć.
Tadam!