16.9.19

Jabłecznik Paula McCartneya


Ten jabłecznik:
jest bardzo łatwy do zrobienia i naprawdę przepyszny,
wychodzi puszysty, lekki i wilgotny.
To takie ciasto, które chce jeść się w jesienne popołudnie, siedząc pod kocem, czytając książkę i popijając herbatę. 

Przepis pochodzi z książki Poniedziałki bez mięs, której pomysłodawcami są Paul, Stella i Mary McCartney.


Jabłecznik Paula McCartneya
(źródło: Poniedziałki bez mięs Paul, Stella i Mary McCartney)

Składniki (na tortownicę 20 cm):

  • 125 g masła, miękkiego
  • 175 g cukru pudru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 175 g mąki
  • 1 łyżka mleka
  • kilka kropli ekstraktu waniliowego, opcjonalnie
  • 2 kwaśne jabłka, obrane i pokrojone w grube plastry
  • 2 łyżki rodzynek, opcjonalnie



Piekarnik rozgrzać do 180°C. Tortownicę natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia.

Masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę. Wbić kolejno jajka. Dodać: proszek do pieczenia, mąkę, mleko i wanilię. 

1/3 masy przełożyć do tortownicy, na niej ułożyć 1/2 jabłek i posypać 1 łyżką rodzynek. 

W ten sam sposób ułożyć drugą warstwę masy, jabłek i rodzynek. 

Wierzch przykryć trzecią częścią ciasta.

Piec przez 3540 min. lub do tzw. suchego patyczka.

Tadam!
Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger