Sernik z borówką amerykańską i kawałkami białej czekolady jest:
łatwy do zrobienia,
pieczony w kąpieli wodnej,
aksamitny,
kremowy,
słodki,
odpowiednio ciężki
i PRZEPYSZNY!
Składniki (na tortownicę 18 cm):
Spód
- 100 g ciasteczek owsianych (u mnie San Złotokłose)
- 20 g masła, rozpuszczonego
Masa serowa
- 450 g sera sernikowego (u mnie Wieluń), w temperaturze pokojowej
- 80 g cukru
- 2 jajka, w temperaturze pokojowej
- 1/2 łyżki mąki
- 100 g białej czekolady, pokrojowej na małe kawałki
- 100 g borówki amerykańskiej
Piekarnik rozgrzać do 180°C (grzałka góra-dół). Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasteczka pokruszyć w blenderze (lub wałkiem) i wymieszać z masłem. Wylepić nimi spód tortownicy. Podpiec przez 10 min. i wyjąć z piekarnika. Zmniejszyć temperaturę do 140°C.
Ser zmiksować z cukrem. Cały czas miksując, dodać po jednym jajku. Dosypać mąkę. Wmieszać czekoladę.
Masę przelać na podpieczony spód. Na wierzchu ułożyć borówki.
Tortownicę wstawić na kratce do piekarnika, a poziom niżej ustawić naczynie żaroodporne napełnione wrzącą wodą.
Piec przez ok. 55 min.
Po tym czasie lekko uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić w nim sernik do całkowitego ostygnięcia (ok. 2 1/2 h).
Ostudzony sernik wstawić na całą noc do lodówki, aby stężał.
Tadam!