12.8.19

Sernik z borówką i białą czekoladą

sernikzborowkaibialaczekolada

Sernik z borówką amerykańską i kawałkami białej czekolady jest:
łatwy do zrobienia,
pieczony w kąpieli wodnej,
aksamitny,
kremowy,
słodki,
odpowiednio ciężki
i PRZEPYSZNY!

sernikzborowkaibialaczekolada

Sernik z borówką amerykańską i kawałkami białej czekolady

Składniki (na tortownicę 18 cm):

Spód
  • 100 g ciasteczek owsianych (u mnie San Złotokłose)
  • 20 g masła, rozpuszczonego 
Masa serowa
  • 450 g sera sernikowego (u mnie Wieluń), w temperaturze pokojowej
  • 80 g cukru
  • 2 jajka, w temperaturze pokojowej
  • 1/2 łyżki mąki
  • 100 g białej czekolady, pokrojowej na małe kawałki
  • 100 g borówki amerykańskiej




Piekarnik rozgrzać do 180°C (grzałka góra-dół). Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. 

Ciasteczka pokruszyć w blenderze (lub wałkiem) i wymieszać z masłem. Wylepić nimi spód tortownicy. Podpiec przez 10 min. i wyjąć z piekarnika. Zmniejszyć temperaturę do 140°C.

Ser zmiksować z cukrem. Cały czas miksując, dodać po jednym jajku. Dosypać mąkę. Wmieszać czekoladę.

Masę przelać na podpieczony spód. Na wierzchu ułożyć borówki.

Tortownicę wstawić na kratce do piekarnika, a poziom niżej ustawić naczynie żaroodporne napełnione wrzącą wodą.

Piec przez ok. 55 min.

Po tym czasie lekko uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić w nim sernik do całkowitego ostygnięcia (ok. 2 1/2 h).

Ostudzony sernik wstawić na całą noc do lodówki, aby stężał.

Tadam!

sernikzborowkaibialaczekolada
Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger