Ciasto ucierane z jagodami:
jest łatwe i szybkie do zrobienia,
zawiera dużą ilość owoców,
wychodzi puszyste, wilgotne i bardzo smaczne.
Składniki (na tortownicę 20 cm):
- 90 g masła, miękkiego
- 120 g cukru
- 3 jajka, w temp. pokojowej
- 210 g mąki, przesianej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia, przesianego
- 350 g jagód
Piekarnik rozgrzać do 175°C. Tortownicę natłuścić i oprószyć mąką.
Masło utrzeć z cukrem. Dodać po jednym jajku, cały czas ucierając. Powoli dosypać mąkę i proszek do pieczenia, miksować tylko do chwili aż nie będzie grudek.
1/2 masy przełożyć do formy i wyspać 1/2 jagód. Wyłożyć drugą połowę masy, a potem pozostałe jagody.
Piec ok. 40 min. lub do tzw. suchego patyczka.
Tadam!