29.7.19

Ciasto ucierane z jagodami


Ciasto ucierane z jagodami:
jest łatwe i szybkie do zrobienia,
zawiera dużą ilość owoców,
wychodzi puszyste, wilgotne i bardzo smaczne.


Ciasto ucierane z jagodami

Składniki (na tortownicę 20 cm):

  • 90 g masła, miękkiego
  • 120 g cukru
  • 3 jajka, w temp. pokojowej
  • 210 g mąki, przesianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, przesianego
  • 350 g jagód



Piekarnik rozgrzać do 175°C. Tortownicę natłuścić i oprószyć mąką.

Masło utrzeć z cukrem. Dodać po jednym jajku, cały czas ucierając. Powoli dosypać mąkę i proszek do pieczenia, miksować tylko do chwili aż nie będzie grudek.

1/2 masy przełożyć do formy i wyspać 1/2 jagód. Wyłożyć drugą połowę masy, a potem pozostałe jagody.

Piec ok. 40 min. lub do tzw. suchego patyczka.

Tadam!
Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger