22.7.19

Galette z jagodami i migdałami (bez jajek)


Galette z jagodami i migdałami:
to rustykalna krucha tarta, do której pieczenia nie potrzeba żadnej formy,
nie jest zbyt trudna do zrobienia,
zawiera dużo owoców i orzechów,
najlepiej smakuje w dniu pieczenia
+ ciasto nie zawiera jajek.


Galette z jagodami i migdałami

Składniki:

Ciasto
  • 200 g mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 110 g, zimnego i pokrojonego w kostkę
  • 1/4 szklanki wody, zimnej
Ponadto
  • 90 g migdałów ze skórką, rozdrobnionych 
  • 400 g jagód
  • odrobina mleka do posmarowania brzegów ciasta, opcjonalnie



Wszystkie składniki na ciasto zagnieść szybko razem. 

Między dwoma kawałkami papieru do pieczenia rozwałkować ciasto na kształt koła o średnicy mniej więcej 30 cm. Schodzić w lodówce przez ok. 1 h.

Piekarnik rozgrzać do 190°C.

Schłodzone ciasto przełożyć na blachę, delikatnie zdjąć górny kawałek pergaminu. 

Na środku ciasta wysypać migdały, ok. 5 cm od jego brzegów. Na orzechach rozłożyć jagody. 

Brzegi ciasta zawinąć na owoce i posmarować mlekiem.

Piec przez ok. 50 min., aż ciasto będzie mocno rumiane.

Tadam!
Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger