Galette z jagodami i migdałami:
to rustykalna krucha tarta, do której pieczenia nie potrzeba żadnej formy,
nie jest zbyt trudna do zrobienia,
zawiera dużo owoców i orzechów,
najlepiej smakuje w dniu pieczenia
+ ciasto nie zawiera jajek.
Składniki:
Ciasto
- 200 g mąki
- 2 łyżki cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 110 g, zimnego i pokrojonego w kostkę
- 1/4 szklanki wody, zimnej
Ponadto
- 90 g migdałów ze skórką, rozdrobnionych
- 400 g jagód
- odrobina mleka do posmarowania brzegów ciasta, opcjonalnie
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść szybko razem.
Między dwoma kawałkami papieru do pieczenia rozwałkować ciasto na kształt koła o średnicy mniej więcej 30 cm. Schodzić w lodówce przez ok. 1 h.
Piekarnik rozgrzać do 190°C.
Schłodzone ciasto przełożyć na blachę, delikatnie zdjąć górny kawałek pergaminu.
Na środku ciasta wysypać migdały, ok. 5 cm od jego brzegów. Na orzechach rozłożyć jagody.
Brzegi ciasta zawinąć na owoce i posmarować mlekiem.
Piec przez ok. 50 min., aż ciasto będzie mocno rumiane.
Tadam!