Ciasto miodowe z rabarbarem:
jest łatwe do zrobienia,
wychodzi bardzo wilgotne (dzięki czemu długo zachowuje świeżość),
nie zawiera białego cukru i tłuszczu zwierzęcego,
+ miód dodaje mu słodyczy a rabarbar kwaskowatości, co tworzy ciekawe połączenie.
Ciasto miodowe z rabarbarem
Składniki (na keksówkę 22 cm):
- 170 g mąki
- 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 2 jajka
- 80 g cukru trzcinowego
- 120 ml (1/2 szklanki) płynnego miodu
- 80 ml (1/3 szklanki) oleju roślinnego
- 120 ml (1/2 szklanki) ciepłej kawy (wymieszać 1/2 szklanki wrzątku z 1 łyżeczką kawy rozpuszczalnej)
- 200 g (2 łodygi) rabarbaru, pokrojonego w plasterki
Piekarnik rozgrzać do 170°C. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę przesiać z sodą oczyszczoną i solą, odstawić na bok.
Jajka zmiksować z cukrem i miodem.
Zmniejszyć prędkość i dolać powoli olej.
Dodać 1/3 mąki, a następnie: 1/2 kawy, 1/3 mąki, resztę kawy i mąkę. Miksować tylko do połączenia się składników.
Wmieszać rabarbar.
Zmniejszyć prędkość i dolać powoli olej.
Dodać 1/3 mąki, a następnie: 1/2 kawy, 1/3 mąki, resztę kawy i mąkę. Miksować tylko do połączenia się składników.
Wmieszać rabarbar.
Masę przelać do formy.
Piec przez 45–60 min. lub do tzw. suchego patyczka.
Tadam!