6.5.19

Ciasto miodowe z rabarbarem


Ciasto miodowe z rabarbarem:
jest łatwe do zrobienia,
wychodzi bardzo wilgotne (dzięki czemu długo zachowuje świeżość),
nie zawiera białego cukru i tłuszczu zwierzęcego,
+ miód dodaje mu słodyczy a rabarbar kwaskowatości, co tworzy ciekawe połączenie.


Ciasto miodowe z rabarbarem

Składniki (na keksówkę 22 cm):

  • 170 g mąki
  • 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 80 g cukru trzcinowego
  • 120 ml (1/2 szklanki) płynnego miodu 
  • 80 ml (1/3 szklanki) oleju roślinnego
  • 120 ml (1/2 szklanki) ciepłej kawy (wymieszać 1/2 szklanki wrzątku z 1 łyżeczką kawy rozpuszczalnej)
  • 200 g (2 łodygi) rabarbaru, pokrojonego w plasterki



Piekarnik rozgrzać do 170°C. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.

Mąkę przesiać z sodą oczyszczoną i solą, odstawić na bok.

Jajka zmiksować z cukrem i miodem.

Zmniejszyć prędkość i dolać powoli olej.

Dodać 1/3 mąki, a następnie: 1/2 kawy, 1/3 mąki, resztę kawy i mąkę. Miksować tylko do połączenia się składników.

Wmieszać rabarbar.

Masę przelać do formy.

Piec przez 45–60 min. lub do tzw. suchego patyczka.

Tadam!
Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger