Syrniki:
to placki z twarogu popularne w Rosji oraz na Ukrainie i Białorusi,
mogą być słodkie lub wytrawne (moja wersja jest oczywiście na słodko),
są łatwe do zrobienia i bardzo smaczne,
zawierają tylko cztery składniki,
zawierają tylko cztery składniki,
najlepiej smakują na gorąco, podane z cukrem pudrem, konfiturą lub kwaśną śmietaną.
Syrniki — placki z twarogu
Składniki (na 1 porcję):
- 1 twaróg w kostce (200 g)
- 2 czubate łyżki cukru
- 1 jajko
- 5 łyżek mąki + do obtoczenia placków
- olej roślinny do smażenia
Twaróg zmiksować na gładko. Dodać: cukier, jajko i 5 łyżek mąki (ciasto wychodzi dosyć luźne).
Na talerz wysypać trochę mąki. Zanurzoną w wodzie łyżką nabierać porcję ciasta, położyć je w mącę, posypując także wierzch. Następnie w dłoniach formować okrągłe placki, strzepując nadmiar mąki.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość tłuszczu. Smażyć placki z dwóch stron aż będą mocno zrumienione.
Tadam!