29.4.19

Syrniki — placki z twarogu


Syrniki:
to placki z twarogu popularne w Rosji oraz na Ukrainie i Białorusi,
mogą być słodkie lub wytrawne (moja wersja jest oczywiście na słodko),
są łatwe do zrobienia i bardzo smaczne,
zawierają tylko cztery składniki,
najlepiej smakują na gorąco, podane z cukrem pudrem, konfiturą lub kwaśną śmietaną.


Syrniki — placki z twarogu

Składniki (na 1 porcję):
  • 1 twaróg w kostce (200 g)
  • 2 czubate łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 5 łyżek mąki + do obtoczenia placków
  • olej roślinny do smażenia



Twaróg zmiksować na gładko. Dodać: cukier, jajko i 5 łyżek mąki (ciasto wychodzi dosyć luźne).

Na talerz wysypać trochę mąki. Zanurzoną w wodzie łyżką nabierać porcję ciasta, położyć je w mącę, posypując także wierzch. Następnie w dłoniach formować okrągłe placki, strzepując nadmiar mąki.

Na patelni rozgrzać niewielką ilość tłuszczu. Smażyć placki z dwóch stron aż będą mocno zrumienione. 

Tadam!
Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger