średnio trudne do zrobienia,
bardzo puszyste, miękkie i wilgotne,
pyszne!
Składniki (na kwadratową formę o boku 21–23 cm):
Rozczyn
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1/3 szklanki mleka, lekko podgrzanego
- 2 łyżki mąki
Ciasto
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 110 g cukru
- szczypta soli
- 2/3 szklanki mleka, lekko podgrzanego
- 380 g mąki luksusowej (typ 550)
- 60 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
- 400 g rabarbaru, obranego i pokrojonego w paski
Rozczyn:
Drożdże rozkruszyć do miseczki, zasypać cukrem i odstawić na kilka minut. Gdy roztopią się, dodać mleko i mąkę, dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 min.
Ciasto:
Jajko i żółtka zmiksować z cukrem i szczyptą soli. Dodać rozczyn, a następnie mleko i mąkę. Dodając pod koniec masło, zagnieść całość przy pomocy miksera z końcówką-hakiem,aż ciasto będzie gładkie. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania na 1 1/2–2 h, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Gdy ciasto wyrośnie, mokrymi dłońmi rozłożyć je równo na dnie natłuszczonej blaszki. Na wierzchu rozłożyć rabarbar. Odstawić na drugie wyrastanie na ok. 30 min.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 35–45 min. lub do tzw. suchego patyczka.
Tadam!