20.5.19

Ciasto drożdżowe z rabarbarem


To ciasto drożdżowe z rabarbarem jest:
średnio trudne do zrobienia,
bardzo puszyste, miękkie i wilgotne,
pyszne!


Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Składniki (na kwadratową formę o boku 21–23 cm):

Rozczyn 
  • 25 g świeżych drożdży 
  • 1 łyżka cukru 
  • 1/3 szklanki mleka, lekko podgrzanego 
  • 2 łyżki mąki
Ciasto
  • 1 jajko 
  • 2 żółtka 
  • 110 g cukru 
  • szczypta soli 
  • 2/3 szklanki mleka, lekko podgrzanego 
  • 380 g mąki luksusowej (typ 550) 
  • 60 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego 
  • 400 g rabarbaru, obranego i pokrojonego w paski



Rozczyn:
Drożdże rozkruszyć do miseczki, zasypać cukrem i odstawić na kilka minut. Gdy roztopią się, dodać mleko i mąkę, dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 min.

Ciasto:
Jajko i żółtka zmiksować z cukrem i szczyptą soli. Dodać rozczyn, a następnie mleko i mąkę. Dodając pod koniec masło, zagnieść całość przy pomocy miksera z końcówką-hakiem,aż ciasto będzie gładkie. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania na 1 1/2–2 h, aż ciasto podwoi swoją objętość.

Gdy ciasto wyrośnie, mokrymi dłońmi rozłożyć je równo na dnie natłuszczonej blaszki. Na wierzchu rozłożyć rabarbar. Odstawić na drugie wyrastanie na ok. 30 min.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 35–45 min. lub do tzw. suchego patyczka.

Tadam!
Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger