Ciasto z rabarbarem i kruszonką jest:
łatwe do zrobienia,
smaczne,
wilgotne, puszyste i lekkie.
Przepis pochodzi z książki niezawodnej Rachel Allen.
Ciasto z rabarbarem i kruszonką
(źródło: Home Baking Rachel Allen)
Składniki (na tortownicę 20 cm):
- 250 g rabarbaru, obranego i pokrojonego w 2cm plastry
- 25 g + 125 g cukru
- 125 g masła, miękkiego
- 2 jajka
- 125 g mąki, przesianej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia, przesianego
Kruszonka
- 100 g mąki
- 50 g masła, zimnego i pokrojonego w kostkę
- 50 g cukru
W rondelku umieścić pokrojony rabarbar i 25 g cukru. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 6–8 min. Ostudzić.
W miseczce rozetrzeć między placami składniki na kruszonkę, aż zaczną przypominać okruchy chleba. Odstawić na bok.
Zmiksować masło, aż będzie miękkie. Dodać 125 g cukru, a następnie po jednym jajku. Dosypać mąkę i proszek do pieczenia.
Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Na wierzchu rozłożyć rabarbar i posypać kruszonką.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 40–45 min. lub do tzw. suchego patyczka.
Tadam!