27.5.19

Ciasto z rabarbarem i kruszonką Rachel Allen


Ciasto z rabarbarem i kruszonką jest:
łatwe do zrobienia,
smaczne,
wilgotne, puszyste i lekkie.
Przepis pochodzi z książki niezawodnej Rachel Allen.


Ciasto z rabarbarem i kruszonką
(źródło: Home Baking Rachel Allen)

Składniki (na tortownicę 20 cm):

  • 250 g rabarbaru, obranego i pokrojonego w 2cm plastry
  • 25 g + 125 g cukru
  • 125 g masła, miękkiego
  • 2 jajka
  • 125 g mąki, przesianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, przesianego
Kruszonka
  • 100 g mąki
  • 50 g masła, zimnego i pokrojonego w kostkę
  • 50 g cukru



W rondelku umieścić pokrojony rabarbar i 25 g cukru. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 68 min. Ostudzić.

W miseczce rozetrzeć między placami składniki na kruszonkę, aż zaczną przypominać okruchy chleba. Odstawić na bok.

Zmiksować masło, aż będzie miękkie. Dodać 125 g cukru, a następnie po jednym jajku. Dosypać mąkę i proszek do pieczenia.

Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Na wierzchu rozłożyć rabarbar i posypać kruszonką.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 4045 min. lub do tzw. suchego patyczka.

Tadam!
Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger