Mazurek kajmakowo-pomarańczowy to:
klasyczne kruche ciasto 3:2:1 (co oznacza stosunek proporcji mąki, masła i cukru) z gotowanymi żółtkami,
oraz warstwy dżemu z gorzkich pomarańczy oraz domowej masy kajmakowej
a wszystko ozdobione ulubionymi suszonymi owocami i orzechami.
Mazurek kajmakowo-pomarańczowy
Składniki (na tortownicę 28–30 cm):
Kruche ciasto
- 300 g mąki
- 200 g masła, zimnego
- 100 g cukru pudru
- szczypta soli
- 3 żółtka, ugotowane
- 1 łyżka zimnej wody
Ponadto
- ok. 2/3 puszki domowej masy kajmakowej — przepis
- 2–3 łyżki dżemu z gorzkich pomarańczy
- suszone owoce i orzechy do ozdoby
Mąkę przesiać na stolnicę i posiekać z masłem. Dodać: cukier, sól, rozgniecione żółtka i wodę. Całość zagnieść na gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 30 min.
Oddzielić 1/4 schłodzonego ciasta i odłożyć na bok. Pozostałą częścią ciasta wylepić spód torownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Z odłożonej wcześniej części uformować wałeczek o dł. obwodu tortownicy, ułożyć dookoła spodu i docisnąć.
Ciasto nakłuć w kilkunastu miejscach widelcem.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 20–25 min., na złoty kolor.
Z odłożonej wcześniej części uformować wałeczek o dł. obwodu tortownicy, ułożyć dookoła spodu i docisnąć.
Ciasto nakłuć w kilkunastu miejscach widelcem.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 20–25 min., na złoty kolor.
Ostudzone spód posmarować dżemem a następnie kajmakiem. Ozdobić suszonymi owocami i orzechami.
Tadam!