8.4.19

Mazurek kajmakowo-pomarańczowy


Mazurek kajmakowo-pomarańczowy to:
klasyczne kruche ciasto 3:2:1 (co oznacza stosunek proporcji mąki, masła i cukru) z gotowanymi żółtkami,
oraz warstwy dżemu z gorzkich pomarańczy oraz domowej masy kajmakowej
a wszystko ozdobione ulubionymi suszonymi owocami i orzechami.


Mazurek kajmakowo-pomarańczowy

Składniki (na tortownicę 2830 cm):

Kruche ciasto
  • 300 g mąki
  • 200 g masła, zimnego
  • 100 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 3 żółtka, ugotowane
  • 1 łyżka zimnej wody
Ponadto 
  • ok. 2/3 puszki domowej masy kajmakowej — przepis
  • 23 łyżki dżemu z gorzkich pomarańczy
  • suszone owoce i orzechy do ozdoby



Mąkę przesiać na stolnicę i posiekać z masłem. Dodać: cukier, sól, rozgniecione żółtka i wodę. Całość zagnieść na gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 30 min.

Oddzielić 1/4 schłodzonego ciasta i odłożyć na bok. Pozostałą częścią ciasta wylepić spód torownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

Z odłożonej wcześniej części uformować wałeczek o dł. obwodu tortownicy, ułożyć dookoła spodu i docisnąć.

Ciasto nakłuć w kilkunastu miejscach widelcem.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 2025 min., na złoty kolor.

Ostudzone spód posmarować dżemem a następnie kajmakiem. Ozdobić suszonymi owocami i orzechami.

Tadam!
Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger