1.4.19

Magdalenki Thomasa Kellera


Magdalenki:
według przepisu Thomasa Kellera, czyli jednego z najlepszych szefów kuchni w USA,
są bardzo łatwe do zrobienia i niezbyt pracochłonne (ale masa musi się chłodzić przez noc w lodówce),
wychodzą lekkie, delikatne, wilgotne, z wyczuwalną nutą miodu,
wprost IDEALNE!



Magdalenki Thomasa Kellera
(źródło: Bouchon Bakery Thomas Keller, Sebastien Rouxel)

Składniki (na ok. 12 sztuk):

  • 1/4 szklanki + 3 1/2 łyżki (68 g) mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 szklanki + 1 łyżka (83 g) jajek
  • 1/4 szklanki + 1 1/4 łyżeczki (55 g) cukru
  • 66 g masła
  • 2 łyżeczki ciemnego cukru brązowego (użyłam jasnego)
  • 1 1/4 łyżeczki miodu



Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą, odstawić na bok.

Jajka zmiksować na średnich obrotach z białym cukrem przez ok. 1 min. Zwiększyć prędkość miksera i miksować jeszcze przez ok. 4 min., aż masa zrobi się jasna i podwoi swoją objętość.

W międzyczasie roztopić masło z brązowym cukrem i miodem, mieszając do momentu aż cukier rozpuści się.

Do mokrych składników dodać połowę suchych i wymieszać. Dodać resztę i także wymieszać. Następnie dolać jeszcze ciepłe masło z miodem.

Gdy całość osiągnie temperaturę pokojową, miskę przykryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki.

Piekarnik rozgrzać do 180°C. Formę dokładnie wysmarować masłem i wsadzić na chwilę do zamrażarki, żeby tłuszcz stwardniał. Następnie nałożyć w każde wgłębienie po czubatej łyżeczce masy.

Piec przez ok. 10 min., do tzw. suchego patyczka.

Tadam!
Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger