Ten placek drożdżowy z kruszonką:
rośnie przez noc w lodówce i jest pieczony rano,
zagniata się z łatwością przy pomocy miksera z końcówką-hakiem,
wychodzi bardzo puszysty, delikatny, lekki i maślany,
jest naprawdę przepyszny!
Nocny placek drożdżowy z kruszonką
Składniki (na formę 25 x 30 cm):
Rozczyn
- 30 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1/3 szklanki mleka, lekko podgrzanego
- 3 łyżki mąki
Ciasto
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 130 g cukru
- 450 g mąki, najlepiej typ 650
- szczypta soli
- 3/4 szklanki mleka, lekko podgrzanego
- 100 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
Kruszonka
- 80 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
- 80 g cukru
- 150 g mąki
Rozczyn.
Drożdże rozkruszyć do miseczki, zasypać cukrem i odstawić na kilka minut. Gdy roztopią się, dodać mleko i mąkę, dokładnie wymieszać. Odstawić na 20 min.
Ciasto.
Jajka i żółtka zmiksować z cukrem. Dodać kolejno: zaczyn, mąkę, szczyptę soli, mleko i masło — całość wyrobić końcówką-hakiem na gładkie ciasto. Miskę przykryć i odstawić ciasto do wyrastania na 1 1/2–2 h (aż podwoi swoją objętość).
Formę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Wyrośnięte ciasto rozłożyć zmoczonymi wodą dłońmi na dnie formy.
Kruszonka.
W rondelku wymieszać łyżką: rozpuszczone masło, cukier i mąkę. Posypać kruszonką wierzch ciasta.
Formę z ciastem owinąć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki.
Rano wyjąć ciasto z lodówki i ocieplić do temperatury pokojowej (zajmuje to ok. 45 min.)
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 35 min. lub do tzw. suchego patyczka.
Tadam!