25.3.19

Nocny placek drożdżowy z kruszonką


Ten placek drożdżowy z kruszonką:
rośnie przez noc w lodówce i jest pieczony rano,
zagniata się z łatwością przy pomocy miksera z końcówką-hakiem,
wychodzi bardzo puszysty, delikatny, lekki i maślany,
jest naprawdę przepyszny!


Nocny placek drożdżowy z kruszonką

Składniki (na formę 25 x 30 cm):

Rozczyn
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1/3 szklanki mleka, lekko podgrzanego
  • 3 łyżki mąki
Ciasto
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 130 g cukru
  • 450 g mąki, najlepiej typ 650
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki mleka, lekko podgrzanego
  • 100 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
Kruszonka
  • 80 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
  • 80 g cukru
  • 150 g mąki



Rozczyn.
Drożdże rozkruszyć do miseczki, zasypać cukrem i odstawić na kilka minut. Gdy roztopią się, dodać mleko i  mąkę, dokładnie wymieszać. Odstawić na 20 min.

Ciasto.
Jajka i żółtka zmiksować z cukrem. Dodać kolejno: zaczyn, mąkę, szczyptę soli, mleko i masło — całość wyrobić końcówką-hakiem na gładkie ciasto. Miskę przykryć i odstawić ciasto do wyrastania na 1 1/2–2 h (aż podwoi swoją objętość).

Formę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Wyrośnięte ciasto rozłożyć zmoczonymi wodą dłońmi na dnie formy. 

Kruszonka. 
W rondelku wymieszać łyżką: rozpuszczone masło, cukier i mąkę. Posypać kruszonką wierzch ciasta. 

Formę z ciastem owinąć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki.

Rano wyjąć ciasto z lodówki i ocieplić do temperatury pokojowej (zajmuje to ok. 45 min.)

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 35 min. lub do tzw. suchego patyczka.

Tadam!
Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger