11.3.19

Nutella Babka — drożdżowy warkocz z kremem orzechowo-czekoladowym

Nutella Babka, czyli drożdżowy warkocz z nadzieniem z  kremu orzechowo-czekoladowego:
jest średnio trudny do zrobienia,
wychodzi mięciutki, delikatny i pyszny,
można go upiec na blasze lub w keksówce.
Wielbiciele Nutelli na pewno będą zadowoleni:)


Nutella Babka  drożdżowy warkocz
(źródło: Moje wypieki. Na 4 pory roku Dorota Świątkowska)

Składniki:

Ciasto
  • 230 g mąki tortowej
  • 7 g suchych drożdży 
  • 125 ml mleka
  • 2 duże żółtka
  • 50 g cukru
  • 50 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
  • 16 g cukru waniliowego lub ziarenka z 1 laski wanilii
Lukier, opcjonalnie
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 34 łyżki wrzątku 
Ponadto
  • 1/21/3 szklanki Nutelli, do posmarowania



Mąkę wymieszać z drożdżami. Dodać resztę składników i wyrobić całość (ręcznie lub mikserem), dodając pod koniec masło. Uformować z ciasta kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania, aż ciasto podwoi swoją objętość (ok. 1 1/2 h).

Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. Rozwałkować na kwadrat 40 x 40 cm. Posmarować cienką warstwą Nutelli. Zwinąć jak naleśnik. Ostrym nożem przeciąć roladę wzdłuż, prawie do samego końca. Spleść ciasto ze sobą i złączyć końcówki (jak to zrobić  film). Umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub w natłuszczonej keksówce. Przykryć i odstawić na drugie wyrastanie, na ok. 40 (do podwojenia objętości).

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 2530 min. Trochę ostudzić.

Cukier puder wymieszać dokładnie z wrzątkiem. Nałożyć na wierzch jeszcze ciepłej babki.

Tadam!

Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger