jest średnio trudny do zrobienia,
wychodzi mięciutki, delikatny i pyszny,
można go upiec na blasze lub w keksówce.
można go upiec na blasze lub w keksówce.
Wielbiciele Nutelli na pewno będą zadowoleni:)
(źródło: Moje wypieki. Na 4 pory roku Dorota Świątkowska)
Składniki:
Ciasto
- 230 g mąki tortowej
- 7 g suchych drożdży
- 125 ml mleka
- 2 duże żółtka
- 50 g cukru
- 50 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
- 16 g cukru waniliowego lub ziarenka z 1 laski wanilii
Lukier, opcjonalnie
- 1 szklanka cukru pudru
- 3–4 łyżki wrzątku
Ponadto
- 1/2–1/3 szklanki Nutelli, do posmarowania
Mąkę wymieszać z drożdżami. Dodać resztę składników i wyrobić całość (ręcznie lub mikserem), dodając pod koniec masło. Uformować z ciasta kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania, aż ciasto podwoi swoją objętość (ok. 1 1/2 h).
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. Rozwałkować na kwadrat 40 x 40 cm. Posmarować cienką warstwą Nutelli. Zwinąć jak naleśnik. Ostrym nożem przeciąć roladę wzdłuż, prawie do samego końca. Spleść ciasto ze sobą i złączyć końcówki (jak to zrobić — film). Umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub w natłuszczonej keksówce. Przykryć i odstawić na drugie wyrastanie, na ok. 40 (do podwojenia objętości).
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 25–30 min. Trochę ostudzić.
Cukier puder wymieszać dokładnie z wrzątkiem. Nałożyć na wierzch jeszcze ciepłej babki.
Tadam!
Tadam!