Ciasto daktylowe z jabłkami jest:
łatwe do zrobienia,
o ciekawym smaku i aromacie dzięki daktylom (z których najpierw trzeba przygotować pastę),
bez białego cukru,
słodkie, wilgotne, lepkie i niezbyt lekkie.
Ciasto daktylowe z jabłkami
Składniki (na tortownicę 20 cm):
- 200 g daktyli bez pestek, posiekanych
- 250 ml wody
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 130 g masła, miękkiego
- 150 g cukru trzcinowego
- 2 jajka
- 2 średnie obrane jabłka: 1 — starte na tarce o grubych oczkach, 2 — pokrojone w średnią kostkę
- 180 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Daktyle umieścić w rondelku, zalać wodą i gotować przez 5 min. Wyłączyć ogień, wmieszać sodę oczyszczoną (będzie się pienić) i odstawić do ostygnięcia. Potem zblendować na gładką pastę.
Masło ubić z cukrem. Dodać: jajka, pastę z daktyli i starte na tarce jabłko.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dosypać do reszty składników.
Masę przelać do natłuszczonej i oprószonej mąką tortownicy. Na wierzchu ułożyć jabłko pokrojone w kostkę.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 60–70 min. lub do tzw suchego patyczka.
Tadam!