4.3.19

Ciasto daktylowe z jabłkami


Ciasto daktylowe z jabłkami jest:
łatwe do zrobienia,
o ciekawym smaku i aromacie dzięki daktylom (z których najpierw trzeba przygotować pastę),
bez białego cukru,
słodkie, wilgotne, lepkie i niezbyt lekkie.


Ciasto daktylowe z jabłkami

Składniki (na tortownicę 20 cm):

  • 200 g daktyli bez pestek, posiekanych 
  • 250 ml wody
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 130 g masła, miękkiego
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 2 średnie obrane jabłka: 1  starte na tarce o grubych oczkach, 2  pokrojone w średnią kostkę
  • 180 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia



Daktyle umieścić w rondelku, zalać wodą i gotować przez 5 min. Wyłączyć ogień, wmieszać sodę oczyszczoną (będzie się pienić) i odstawić do ostygnięcia. Potem zblendować na gładką pastę.

Masło ubić z cukrem. Dodać: jajka, pastę z daktyli i starte na tarce jabłko.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dosypać do reszty składników.

Masę przelać do natłuszczonej i oprószonej mąką tortownicy. Na wierzchu ułożyć jabłko pokrojone w kostkę.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 6070 min. lub do tzw suchego patyczka.

Tadam!


Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger