18.2.19

Victoria Sponge — angielski biszkopt z dżemem


Victoria Sponge to:
angielski klasyk (pierwszy przepis został spisany w 1861 r.),
biszkopt (niezbyt lekki, z dodatkiem masła) przełożony dżemem lub w sezonie letnim  świeżymi owocami i bitą śmietaną,
ciasto bardzo smaczne, łatwe i szybkie do zrobienia,
wypiek idealny do popołudniowej herbaty;)

Nazwa pochodzi od królowej Wiktorii, która podobno lubiła się delektować takim deserem podczas tea time.


Victoria Sponge  angielski biszkopt z dżemem

Składniki (na 2 tortownice 20 cm):

  • 200 g masła, miękkiego
  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • 200 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
+ ulubiony dżem do przełożenia
+ cukier puder do oprószenia gotowego ciasta



Piekarnik rozgrzać do 180°C. Tortownice natłuścić, dno wyłożyć papierem do pieczenia.

Wszystkie składniki (oprócz dżemu i cukru pudru) zmiksować razem na gładką masę.

Piec przez ok. 25 min. lub do tzw. suchego patyczka.

Ciepłe ciasto wyjąć z tortownic i odstawić do ostygnięcia.

Pierwszy blat ułożyć na paterze, posmarować dżemem, przykryć drugim blatem. Wierzch posypać cukrem pudrem.

Tadam!
Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger