Victoria Sponge to:
angielski klasyk (pierwszy przepis został spisany w 1861 r.),
biszkopt (niezbyt lekki, z dodatkiem masła) przełożony dżemem lub w sezonie letnim — świeżymi owocami i bitą śmietaną,
ciasto bardzo smaczne, łatwe i szybkie do zrobienia,
wypiek idealny do popołudniowej herbaty;)
Nazwa pochodzi od królowej Wiktorii, która podobno lubiła się delektować takim deserem podczas tea time.
Victoria Sponge — angielski biszkopt z dżemem
Składniki (na 2 tortownice 20 cm):
- 200 g masła, miękkiego
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 200 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
+ ulubiony dżem do przełożenia
+ cukier puder do oprószenia gotowego ciasta
Piekarnik rozgrzać do 180°C. Tortownice natłuścić, dno wyłożyć papierem do pieczenia.
Wszystkie składniki (oprócz dżemu i cukru pudru) zmiksować razem na gładką masę.
Piec przez ok. 25 min. lub do tzw. suchego patyczka.
Ciepłe ciasto wyjąć z tortownic i odstawić do ostygnięcia.
Pierwszy blat ułożyć na paterze, posmarować dżemem, przykryć drugim blatem. Wierzch posypać cukrem pudrem.
Tadam!