4.2.19

Sernik stracciatella z malinami i mascarpone


Sernik stracciatella z malinami i mascarpone jest:
pieczony w kąpieli wodnej,
z kawałkami gorzkiej czekolady w środku i warstwą owoców na wierzchu,
kremowy i aksamitny.
  

Sernik stracciatella z malinami i mascarpone

Składniki (na tortownicę 28 cm):

Spód
  • 250 g herbatników lub ciasteczek owsianych
  • 80 g masła, rozpuszczonego
Masa serowa
  • 1 kg sera do serników (polecam Piątnicę)
  • 500 g sera mascarpone
  • 200 g cukru
  • 5 jajek
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 200 g gorzkiej czekolady, pokrojonej na kawałki
  • 400 g malin (świeżych lub mrożonych)



Wszystkie składniki wyjąć z lodówki min. 3 h przed pieczeniem sernika.

Piekarnik rozgrzać do 190°C (grzałka góra-dół). Herbatniki pokruszyć w blenderze (lub wałkiem) i wymieszać z masłem. Wylepić nimi spód tortownicy. Podpiec przez 10 min. i wyjąć z piekarnika, którego zmniejszyć temperaturę do 160°C.

Sery zmiksować z cukrem. Miksując, dodać po jednym jajku. Dosypać mąkę. Wmieszać czekoladę.

Masę przelać na podpieczony spód. Na wierzchu ułożyć maliny.

Tortownicę wstawić na kratce do piekarnika, a poziom niżej ustawić naczynie żaroodporne napełnione wrzącą wodą.

Piec sernik przez 60 min.

Po tym czasie lekko uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić w nim sernik do całkowitego ostygnięcia (ok. 2 1/2 h)

Ostudzony sernik wstawić na 46 h (a najlepiej całą noc) do lodówki, aby stężał.

Tadam!

Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger