Sernik stracciatella z malinami i mascarpone jest:
pieczony w kąpieli wodnej,
z kawałkami gorzkiej czekolady w środku i warstwą owoców na wierzchu,
kremowy i aksamitny.
Składniki (na tortownicę 28 cm):
Spód
- 250 g herbatników lub ciasteczek owsianych
- 80 g masła, rozpuszczonego
Masa serowa
- 1 kg sera do serników (polecam Piątnicę)
- 500 g sera mascarpone
- 200 g cukru
- 5 jajek
- 2 łyżki mąki pszennej
- 200 g gorzkiej czekolady, pokrojonej na kawałki
- 400 g malin (świeżych lub mrożonych)
Wszystkie składniki wyjąć z lodówki min. 3 h przed pieczeniem sernika.
Piekarnik rozgrzać do 190°C (grzałka góra-dół). Herbatniki pokruszyć w blenderze (lub wałkiem) i wymieszać z masłem. Wylepić nimi spód tortownicy. Podpiec przez 10 min. i wyjąć z piekarnika, którego zmniejszyć temperaturę do 160°C.
Sery zmiksować z cukrem. Miksując, dodać po jednym jajku. Dosypać mąkę. Wmieszać czekoladę.
Masę przelać na podpieczony spód. Na wierzchu ułożyć maliny.
Tortownicę wstawić na kratce do piekarnika, a poziom niżej ustawić naczynie żaroodporne napełnione wrzącą wodą.
Piec sernik przez 60 min.
Po tym czasie lekko uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić w nim sernik do całkowitego ostygnięcia (ok. 2 1/2 h)
Ostudzony sernik wstawić na 4–6 h (a najlepiej całą noc) do lodówki, aby stężał.
Tadam!