Shortbread, czyli szkockie kruche ciasto:
najczęściej pokrojone w trójkąty lub prostokąty i podawane jako ciasteczka,
zrobione z trzech podstawowych składników: mąki, masła i cukru (trzcinowego w mojej wersji),
bardzo łatwe i szybkie do przygotowania,
wychodzi niesamowicie maślane i kruche.
Shortbread — 3-składnikowe szkockie ciastka
Składniki (na tortownicę 20 cm):
- 50 g cukru trzcinowego
- 100 g masła, w temperaturze pokojowej
- 150 g mąki
Cukier ubić z masłem na puszystą i jasną masę. Dodać mąkę.
Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, wyrównując je dłońmi na dnie. Schłodzić w lodówce przez 20 min.
Nożem ponacinać ciasto na 8 lub 16 trójkątów. Każdą część nakłuć widelcem.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 165°c przez 25–30 min, aż ciasto będzie jasno złote.
Nie wyjmując z formy, pokroić ciasto jeszcze gorące wzdłuż nacięć.
Schłodzone ciasteczka delikatnie wyjąć z formy.
Tadam!