21.1.19

Shortbread — 3-składnikowe szkockie ciasteczka


Shortbread, czyli szkockie kruche ciasto:
najczęściej pokrojone w trójkąty lub prostokąty i podawane jako ciasteczka,
zrobione z trzech podstawowych składników: mąki, masła i cukru (trzcinowego w mojej wersji),
bardzo łatwe i szybkie do przygotowania,
wychodzi niesamowicie maślane i kruche.


Shortbread — 3-składnikowe szkockie ciastka

Składniki (na tortownicę 20 cm):

  • 50 g cukru trzcinowego
  • 100 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 150 g mąki



Cukier ubić z masłem na puszystą i jasną masę. Dodać mąkę. 

Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, wyrównując je dłońmi na dnie. Schłodzić w lodówce przez 20 min.

Nożem ponacinać ciasto na 8 lub 16 trójkątów. Każdą część nakłuć widelcem. 

Piec w piekarniku rozgrzanym do 165°c przez 25–30 min, aż ciasto będzie jasno złote. 

Nie wyjmując z formy, pokroić ciasto jeszcze gorące wzdłuż nacięć.

Schłodzone ciasteczka delikatnie wyjąć z formy.

Tadam!
Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger