Magdalenki klonowe są:
łatwe do zrobienia,
miękkie i delikatne,
idealne do maczania w herbacie.
Magdalenki klonowe
Składniki (na 10 sztuk):
- 70 g mąki
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 jajka
- 50 g cukru
- 60 g masła + trochę do wysmarowania formy, rozpuszczonego i ostudzonego
- 2 łyżki syropu klonowego
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą, odstawić na bok.
Jajka zmiksować z cukrem. Stopniowo
dosypać suche składniki. Następnie dolać masło i syrop klonowy.
Miskę przykryć folią spożywczą i wstawić do
lodówki na min. 1 h.
Piekarnik rozgrzać do 180°C. Formę
dokładnie wysmarować rozpuszczonym masłem. W każde wgłębienie nałożyć po czubatej łyżeczce
masy.
Piec przez ok. 13 min. lub do tzw. suchego
patyczka.
Tadam!