14.1.19

Magdalenki klonowe


Magdalenki klonowe są:
łatwe do zrobienia,
miękkie i delikatne,
idealne do maczania w herbacie.


Magdalenki klonowe 

Składniki (na 10 sztuk):

  • 70 g mąki
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 50 g cukru
  • 60 g masła + trochę do wysmarowania formy, rozpuszczonego i ostudzonego
  • 2 łyżki syropu klonowego



Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą, odstawić na bok.

Jajka zmiksować z cukrem. Stopniowo dosypać suche składniki. Następnie dolać masło i syrop klonowy.

Miskę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na min. 1 h.

Piekarnik rozgrzać do 180°C. Formę dokładnie wysmarować rozpuszczonym masłem. W każde wgłębienie nałożyć po czubatej łyżeczce masy.

Piec przez ok. 13 min. lub do tzw. suchego patyczka.

Tadam!
Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger