Wegańskie ciasto drożdżowe z jagodami jest:
puszyste (choć nie tak bardzo jak wersja z jajkami),
lekkie,
mięciutkie
i smaczne.
puszyste (choć nie tak bardzo jak wersja z jajkami),
lekkie,
mięciutkie
i smaczne.
- 30 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 50 ml mleka roślinnego, lekko podgrzanego
- 3 łyżki mąki pszennej chlebowej
Ciasto
- 460 g mąki pszennej chlebowej
- 130 g cukru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka pasty waniliowej lub nasionka z 1 laski wanilii
- 300 ml mleka roślinnego, lekko podgrzanego
- 70 ml oleju rzepakowego
- 400 g jagód
Rozczyn.
Drożdże rozkruszyć do miseczki, zasypać cukrem i odstawić na kilka minut. Gdy roztopią się, dodać mleko i mąkę, dokładnie wymieszać. Odstawić na 20 min.
Ciasto.
Do misy miksera wsypać: mąkę, cukier i sól. Dodać rozczyn i zacząć wyrabiać końcówką-hakiem. Dolać kolejno: wanilię, mleko i olej. Całość robić na gładkie ciasto.
Miskę przykryć i odstawić ciasto do wyrastania w ciepłe miejsce na 1 1/2–2 h (aż podwoi swoją objętość).
Tortownicę wysmarować olejem. Wyrośnięte ciasto rozłożyć zmoczonymi wodą dłońmi na dnie formy i posypać owocami.
Ciasto odstawić do wyrastania na ok. 40 min.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 30 min. lub do tzw. suchego patyczka.
Tadam!