13.8.18

Wegańskie drożdżowe z jagodami


Wegańskie ciasto drożdżowe z jagodami jest:
puszyste (choć nie tak bardzo jak wersja z jajkami),
lekkie,
mięciutkie
i smaczne.



Wegańskie ciasto drożdżowe z jagodami

Składniki (na tortownicę 28 cm):

Rozczyn
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 50 ml mleka roślinnego, lekko podgrzanego
  • 3 łyżki mąki pszennej chlebowej
Ciasto
  • 460 g mąki pszennej chlebowej
  • 130 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej lub nasionka z 1 laski wanilii
  • 300 ml mleka roślinnego, lekko podgrzanego
  • 70 ml oleju rzepakowego
  • 400 g jagód



Rozczyn.
Drożdże rozkruszyć do miseczki, zasypać cukrem i odstawić na kilka minut. Gdy roztopią się, dodać mleko i  mąkę, dokładnie wymieszać. Odstawić na 20 min.

Ciasto.
Do misy miksera wsypać: mąkę, cukier i sól. Dodać rozczyn i zacząć wyrabiać końcówką-hakiem. Dolać kolejno: wanilię, mleko i olej. Całość robić na gładkie ciasto.

Miskę przykryć i odstawić ciasto do wyrastania w ciepłe miejsce na 1 1/2–2 h (aż podwoi swoją objętość).

Tortownicę wysmarować olejem. Wyrośnięte ciasto rozłożyć zmoczonymi wodą dłońmi na dnie formy i posypać owocami.

Ciasto odstawić do wyrastania na ok. 40 min.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 30 min. lub do tzw. suchego patyczka.

Tadam!

Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger