20.8.18

Magdalenki z palonym masłem i wanilią


Magdalenki z palonym masłem i wanilią:
to pyszne ciastka w kształcie muszli według przepisu Dorie Greenspan,
są bardzo delikatne, lekkie, wilgotne i miękkie,
mają orzechowo-waniliowy posmak.



Magdalenki z palonym masłem i wanilią
(źródło: Dorie's cookies Dorie Greenspan)

Składniki (na 1218 sztuk):

  • 2/3 szklanki (91 g) mąki
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 7 1/2 łyżki (106 g) masła
  • 1/3 szklanki (67 g) cukru
  • 1 laska wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 duże jajka, w temperaturze pokojowej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka whisky, burbona, ciemnego rumu lub mleka



Formę do magdalenek dokładnie wysmarować miękkim masłem i oprószyć mąką.

Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać razem, odstawić na bok.

Masło roztopić w rondelku, a następnie gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, do momentu aż nabierze karmelowego koloru i zacznie pachnieć orzechami (potrwa to 510 min.).

W misce wymieszać cukier z ziarenkami wyskrobanymi z laski wanilii (jeśli używasz ekstraktu, nie dodawaj go teraz). Dodać jajka i wymieszać je trzepaczką z cukrem. Dodać: ekstrakt, sól i miód. Wmieszać suche składniki, a następnie masło i alkohol lub mleko.

Masą napełnić wgłębienia formy do magdalenek. Schłodzić w lodówce przez 13 h.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 1012 min.

Ciastka najłatwiej wyjąć z metalowej formy, stukając nią w blat.

Tadam! 

Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger