Magdalenki z palonym masłem i wanilią:
to pyszne ciastka w kształcie muszli według przepisu Dorie Greenspan,
są bardzo delikatne, lekkie, wilgotne i miękkie,
mają orzechowo-waniliowy posmak.
to pyszne ciastka w kształcie muszli według przepisu Dorie Greenspan,
są bardzo delikatne, lekkie, wilgotne i miękkie,
mają orzechowo-waniliowy posmak.
Magdalenki z palonym masłem i wanilią
(źródło: Dorie's cookies Dorie Greenspan)
Składniki (na 12–18 sztuk):
- 2/3 szklanki (91 g) mąki
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 7 1/2 łyżki (106 g) masła
- 1/3 szklanki (67 g) cukru
- 1 laska wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 2 duże jajka, w temperaturze pokojowej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka whisky, burbona, ciemnego rumu lub mleka
Formę do magdalenek dokładnie wysmarować miękkim masłem i oprószyć mąką.
Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać razem, odstawić na bok.
Masło roztopić w rondelku, a następnie gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, do momentu aż nabierze karmelowego koloru i zacznie pachnieć orzechami (potrwa to 5–10 min.).
W misce wymieszać cukier z ziarenkami wyskrobanymi z laski wanilii (jeśli używasz ekstraktu, nie dodawaj go teraz). Dodać jajka i wymieszać je trzepaczką z cukrem. Dodać: ekstrakt, sól i miód. Wmieszać suche składniki, a następnie masło i alkohol lub mleko.
Masą napełnić wgłębienia formy do magdalenek. Schłodzić w lodówce przez 1–3 h.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 10–12 min.
Ciastka najłatwiej wyjąć z metalowej formy, stukając nią w blat.
Tadam!