27.8.18

Chłopski keks jabłeczny


Chłopski keks jabłeczny:
to idealny wypiek na drugie śniadanie lub podwieczorek,
jest łatwy i szybki do zrobienia,
wychodzi bardzo lekki, puszysty, delikatny i wilgotny,

długo zachowuje świeżość.



Chłopski keks jabłeczny
(źródło: Szarlotki Janneke Philippi)

Składniki (na formę 18x28 cm):

  • 200 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 225 g cukru
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 200 g mąki
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mleka
  • 2 jabłka deserowe
  • 1 łyżeczka cynamonu



Masło ubić z 200 g cukru i solą. Nie przerywając miksowania, dodać po kolei jajka.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dosypać do reszty składników. Dolać mleko.

Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej formy, wygładzić wierzch.

Jabłka obrać, pokroić w kostkę i wymieszać z 25 g cukru i cynamonem. Rozłożyć na wierzchu ciasta.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 3040 min. lub do tzw. suchego patyczka.

Tadam!

6 komentarzy:

  1. Nie słyszałam o takim keksie ale na pewno dobrze smakuje;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też spotkałam się z nim pierwszy raz w tej książce o ciastach z jabłkami:)

      Usuń
  2. Na takie ciacho to ja dam się namówić :) Prezentuje się pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Znam, znam! Moja babcia zawsze robiła z pierwszymi jabłkami z jej ogródka w sezonie :) Pyyycha :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Moje smaki!
    Idealne, jesienne ciasto!
    :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne ciacho w domu do kawki oraz na wynos do pracy czy szkoły :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś!
Będzie mi bardzo miło, jeśli coś napiszesz:)

Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger