Chłopski keks jabłeczny:
to idealny wypiek na drugie śniadanie lub podwieczorek,
jest łatwy i szybki do zrobienia,
wychodzi bardzo lekki, puszysty, delikatny i wilgotny,
długo zachowuje świeżość.
jest łatwy i szybki do zrobienia,
wychodzi bardzo lekki, puszysty, delikatny i wilgotny,
długo zachowuje świeżość.
- 200 g masła, w temperaturze pokojowej
- 200 + 25 g cukru
- szczypta soli
- 3 jajka
- 200 g mąki
- 10 g proszku do pieczenia
- 3 łyżki mleka
- 2 jabłka deserowe
- 1 łyżeczka cynamonu
Masło ubić z 200 g cukru i solą. Nie przerywając miksowania, dodać po kolei jajka.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dosypać do reszty składników. Dolać mleko.
Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej formy, wygładzić wierzch.
Jabłka obrać, pokroić w kostkę i wymieszać z 25 g cukru i cynamonem. Rozłożyć na wierzchu ciasta.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 30–40 min. lub do tzw. suchego patyczka.
Tadam!