Najlepsze ciasto biszkoptowe z owocami:
jest delikatne i lekkie,
pasują do niego każde owoce,
długo zachowuje świeżość,
zawsze wychodzi.
pasują do niego każde owoce,
długo zachowuje świeżość,
zawsze wychodzi.
To zdecydowanie mój ulubiony wypiek w sezonie letnim. Z tego przepisu korzystałam już nie raz. Bardzo polecam!:)
- 4 jajka, białka i żółtka oddzielnie
- 110 g cukru
- 100 ml oleju
- 1 łyżeczka pasty waniliowej lub nasionka z 1 laski wanilii
- 200 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 400 g ulubionych owoców
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dosypując cukier łyżka po łyżce.
Dodać kolejno żółtka.
Wlać stopniowo olej i wanilię.
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać razem i delikatnie (na najwolniejszych obrotach miksera) wmieszać do masy.
Ciasto przelać do natłuczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia formy. Na wierzchu ułożyć owoce.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez 45 min. lub do tzw. suchego patyczka.
Tadam!